CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Barangolás a soproni erdőben

December 13-tól látható az Erdészeti Múzeum Templom utcai földszinti kiállítótermében Taschner Frigyes ny. tanár-festő kiállítása. A kiállítás címe: "Barangolás a soproni erdőben".
A címadó "növény- és látványtár" kétségtelenül sokak ihletadója. Az újságokban olvasható nyilatkozatok sorra arról szólnak, hogy az irtás és kitermelés után már az újraültetés (más fajtájú fákkal, mint fenyővel) várható a közeljövőben. Hogy meg kell valósítani az EU által követelt terület-fedettségi szintet az erdő méretét tekintve.


Az erdős környezet, az abban tett séták, sőt maga a közelség, az időszakos, pillanatnyi látványok is meghosszabbíthatják életünket. Milyen kár, hogy erre sokaknak csak betegség kapcsán vagy után nyílik - teremtenek maguknak lehetőséget!


Két értelemben is ihletője lehet a környezet a képzőművésznek. Először is mint forma-, mint "fény- és árnyékvilág" teremthet alapot egy-egy mű megszületéséhez. Másodszor pedig a szűkebb és tágabb értelemben vett gondolat-összekötések, asszociációk kiváltójaként is szolgálja a művészt. Szűkebb vagy földhözragadtabb a társított gondolat, ha a látvány úgy csapódik le, mint egyszerű hasonlat. Konkrétan: "Hasonló a látvány az én elképzelésem szerint ...-hez". Nem egyszerű szimbolizmusról kell, hogy szó legyen, de variálható, kibontható életművek, annak részei keletkezhetnek belőle. Áttételesebb a második forma, ha a táj, konkrétan az erdő "hatása" észlelhető csak a képen: ha az "levegős, tiszta", formai motívumokat tartalmaz, vagy éppen "csak" megváltoztatja a környezet a benne járó embert.


Azon lehet vitatkozni, hogy melyik művészibb, melyik felel meg korunknak. Én inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy az így született képek egy bizonyos megvonható határon, szinten felül vannak-e, és lehet-e pozitív közvetítő szerepük, megjelenhet-e hatásuk az őt néző emberben?
Azon is lehet vitatkozni, hogy a természet megjelenítésével, a látvány hűségével foglalkozó eszköztárba mennyire tartozik bele a festészet. Nem biztos, hogy a színhűen vagy éppen túlzó színekkel felvitt naturális képek megfelelnek a művészet követelményeinek.


Közel a karácsony, és én most nem vitatkozom. Az illusztrációkat a fotós és cikk-szerző inkább az "elvont", a jelzés értékével bíró alkotások közül válogatta.
A kiállítás január 14-ig tekinthető meg, szerda kivételével naponta 10-13 óráig.
- DI -



2000. december 17., vasárnap 11:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület