CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. december 17., vasárnap 11:27


Barangolás a soproni erdőben

Taschner Frigyes kiállítása

December 13-tól látható az Erdészeti Múzeum Templom utcai földszinti kiállítótermében Taschner Frigyes ny. tanár-festő kiállítása. A kiállítás címe: "Barangolás a soproni erdőben".
A címadó "növény- és látványtár" kétségtelenül sokak ihletadója. Az újságokban olvasható nyilatkozatok sorra arról szólnak, hogy az irtás és kitermelés után már az újraültetés (más fajtájú fákkal, mint fenyővel) várható a közeljövőben. Hogy meg kell valósítani az EU által követelt terület-fedettségi szintet az erdő méretét tekintve.


Az erdős környezet, az abban tett séták, sőt maga a közelség, az időszakos, pillanatnyi látványok is meghosszabbíthatják életünket. Milyen kár, hogy erre sokaknak csak betegség kapcsán vagy után nyílik - teremtenek maguknak lehetőséget!


Két értelemben is ihletője lehet a környezet a képzőművésznek. Először is mint forma-, mint "fény- és árnyékvilág" teremthet alapot egy-egy mű megszületéséhez. Másodszor pedig a szűkebb és tágabb értelemben vett gondolat-összekötések, asszociációk kiváltójaként is szolgálja a művészt. Szűkebb vagy földhözragadtabb a társított gondolat, ha a látvány úgy csapódik le, mint egyszerű hasonlat. Konkrétan: "Hasonló a látvány az én elképzelésem szerint ...-hez". Nem egyszerű szimbolizmusról kell, hogy szó legyen, de variálható, kibontható életművek, annak részei keletkezhetnek belőle. Áttételesebb a második forma, ha a táj, konkrétan az erdő "hatása" észlelhető csak a képen: ha az "levegős, tiszta", formai motívumokat tartalmaz, vagy éppen "csak" megváltoztatja a környezet a benne járó embert.


Azon lehet vitatkozni, hogy melyik művészibb, melyik felel meg korunknak. Én inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy az így született képek egy bizonyos megvonható határon, szinten felül vannak-e, és lehet-e pozitív közvetítő szerepük, megjelenhet-e hatásuk az őt néző emberben?
Azon is lehet vitatkozni, hogy a természet megjelenítésével, a látvány hűségével foglalkozó eszköztárba mennyire tartozik bele a festészet. Nem biztos, hogy a színhűen vagy éppen túlzó színekkel felvitt naturális képek megfelelnek a művészet követelményeinek.


Közel a karácsony, és én most nem vitatkozom. Az illusztrációkat a fotós és cikk-szerző inkább az "elvont", a jelzés értékével bíró alkotások közül válogatta.
A kiállítás január 14-ig tekinthető meg, szerda kivételével naponta 10-13 óráig.
- DI -