CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Adventi Tárlat - a Várkerület Galériában

Az immár több éves hagyományt követve, a Várkerület Galériában vasárnap nyílt Adventi Tárlaton a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak alkotásai mellett egyúttal a Sarkady Sándor szerkesztette Soproni Füzetek művészeti antológia legújabb - 2000. évi - számával is megismerkedett a soproni művészetkedvelő közönség.
Az ilyenkor - ugyancsak hagyományosnak mondható - adventi hangulatot idéző irodalmi-zenés összeállítást, amelyen verssel, énekkel, zenével közreműködtek Bősze Beáta, Kocsis Zoltán, Marth Ildikó, Szabó Miklós, Szabó Vera, Tama Andrea, Bősze Balázs a Soproni Kulturális Szövetség elnökének tárlatmegnyitó beszéde követte.

A Soproni Képzőművészeti Társaság huszonnégy kiállító tagjának egymásmellettisége - mint az a közös kiállításokon lenni szokott - alkalmat ad az önkéntelen összehasonlításra, a - technikákban, stílusokban, látásmódokban és témákban kíméletlenül kifejezésre jutó - kvalitás- és nem utolsósorban szemléletbeli különbségek regisztrálására. Ám, amint azt az évek során megszokhattuk, a Soproni Képzőművészeti adventi tárlatának nem a szakma felé való megmutatkozás, nem is az éves alkotótevékenység összegzése a célja.

Szerintem az adventi időszakban az egyetlen dolog, amit az alkotóknak és a tárlatnak kívánhatunk, az, hogy a megnyitó adventi hangulata december 15-ig, a nyitvatartás utolsó pillanatáig megmaradjon.

A fény születése utáni várakozás hangulatát kívánom a Várkerület Galéria falai közé, amelyet Bősze Balázs költő megnyitó beszédében így fogalmazott meg:

"Örömünnep elöljárójában, örömmel jöttünk készülődni Advent első vasárnapján. Harmatozzatok égi magasok… Az égi magasok alapnyomokban belénk ivódtak emberréválásunkkal, istenképűségünkkel.
Alkotólelkű természetű emberként a teremtett meglévőből alkotunk ugyan, ám ezzel mégis csak mi közelítjük meg leginkább a Hatalmasat, a mindenség Teremtőjét.
Harmatozunk képeinkkel,…, harmatozunk írásainkkal, a Soproni Füzetek 2000. évi megjelenésével, írásainkkal, színészi, zenészi előadásunkkal…"



2000. december 03., vasárnap 18:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület