CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. december 03., vasárnap 18:06


Adventi Tárlat - a Várkerület Galériában

Adventi Tárlat - a Várkerület Galériában

Az immár több éves hagyományt követve, a Várkerület Galériában vasárnap nyílt Adventi Tárlaton a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak alkotásai mellett egyúttal a Sarkady Sándor szerkesztette Soproni Füzetek művészeti antológia legújabb - 2000. évi - számával is megismerkedett a soproni művészetkedvelő közönség.
Az ilyenkor - ugyancsak hagyományosnak mondható - adventi hangulatot idéző irodalmi-zenés összeállítást, amelyen verssel, énekkel, zenével közreműködtek Bősze Beáta, Kocsis Zoltán, Marth Ildikó, Szabó Miklós, Szabó Vera, Tama Andrea, Bősze Balázs a Soproni Kulturális Szövetség elnökének tárlatmegnyitó beszéde követte.

A Soproni Képzőművészeti Társaság huszonnégy kiállító tagjának egymásmellettisége - mint az a közös kiállításokon lenni szokott - alkalmat ad az önkéntelen összehasonlításra, a - technikákban, stílusokban, látásmódokban és témákban kíméletlenül kifejezésre jutó - kvalitás- és nem utolsósorban szemléletbeli különbségek regisztrálására. Ám, amint azt az évek során megszokhattuk, a Soproni Képzőművészeti adventi tárlatának nem a szakma felé való megmutatkozás, nem is az éves alkotótevékenység összegzése a célja.

Szerintem az adventi időszakban az egyetlen dolog, amit az alkotóknak és a tárlatnak kívánhatunk, az, hogy a megnyitó adventi hangulata december 15-ig, a nyitvatartás utolsó pillanatáig megmaradjon.

A fény születése utáni várakozás hangulatát kívánom a Várkerület Galéria falai közé, amelyet Bősze Balázs költő megnyitó beszédében így fogalmazott meg:

"Örömünnep elöljárójában, örömmel jöttünk készülődni Advent első vasárnapján. Harmatozzatok égi magasok… Az égi magasok alapnyomokban belénk ivódtak emberréválásunkkal, istenképűségünkkel.
Alkotólelkű természetű emberként a teremtett meglévőből alkotunk ugyan, ám ezzel mégis csak mi közelítjük meg leginkább a Hatalmasat, a mindenség Teremtőjét.
Harmatozunk képeinkkel,…, harmatozunk írásainkkal, a Soproni Füzetek 2000. évi megjelenésével, írásainkkal, színészi, zenészi előadásunkkal…"