CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A bor olyannyira átitatta az emberiség életét, annyi ponton kapcsolódik az emberhez!

A bor olyannyira átitatta az emberiség életét, annyi ponton kapcsolódik az emberhez!
Borkultúra a Kárpát-medencében

Benyák Zoltán bortörténész előadása

A borkultúra nehezen körüljárható - ha egyáltalán körüljárható fogalom. Szépségei és egyben nehézségei egy tőről fakadnak, bárhonnan fogunk is e téma boncolgatásához; bármelyik szegletét kezdjük is ki e tárgykörnek, előbb-utóbb annak legtávolabbnak hitt pontjához jutunk el. Minden mindennel összefügg e nagy információhalmazban, mit borkultúra névvel illetünk. Nehéz hát katonás rendet vágnunk, s egy jól átlátható, ok-okozati viszony alapján felépített tárgyalást kialakítanunk.


Ennek oka alapvetően kettős gyökerű. Egyrészt a bor olyannyira átitatta az emberiség életét, annyi ponton kapcsolódik az emberhez, hogy ezek hatás – viszonthatás - kölcsönhatás relációja nehezen kihámozható. Nem tudjuk például egyértelműen eldönteni, hogy a bort több kultúrában is övező kultikus tisztelet az azzal való munka nehézségéből, mennyiségéből, illetve szakértelméből eredeztethető-e, vagy netán a bor gátlásokat feloldó hatásából; esetleg a vérrel, élettel való azonosításából vagy Isteni eredetének feltételezéséből származik-e? S arról végképp nem ejtettünk még szót, hogy ezek a hatások helyenként mennyire kapcsolódnak egymáshoz, hogyan hatottak egymásra.

A másik nehezítő körülmény számunkra e dolgok történetisége. A bor története mondhatni egyidős az emberiség történetével, így aztán a borhoz kapcsolódó minden dolognak külön-külön is megvan a maga története. S hogy még tovább fokozzuk e bizonytalanságot, látnunk kell azt is, hogy az emberiség minden irányú gyarapodása folytán a borhoz kapcsolódó dolgok nemcsak egyre szorosabb köteléket alkottak, de ezek köre is folyamatosan - a források nyomon követhetőségével - tágult. A gazdasági – társadalmi - kulturális élet egyre differenciáltabbá válásával a borhoz kapcsolódó dolgok is egyre sokszínűbbé lettek.

Tehát amikor a borról és borkultúráról beszélünk, akkor mind horizontális / időbeli /, mind vertikális / tárgyszerű / síkon vizsgálódnunk kell a minél teljesebb kép kialakítása érdekében. Természetesen ez egyetlen gondolkodó számára teljességgel lehetetlen. Még olyan esetben is, ahol a kutatás területe földrajzilag jól behatárolt, mint esetünkben a Kárpát-medence, s a történeti síkon is - bár kétezer évet tekintünk át - leginkább az utóbbi néhány száz évre kell "csak" koncentrálnunk.

E feladat láttán teljes belenyugvással mondhatjuk hát, hogy kitűzött célunk megvalósítása nem más, mint a lehetetlen megkísértése.

Benyák Zoltán bortörténész



2000. október 26., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület