CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2000. október 26., csütörtök 00:00


A bor olyannyira átitatta az emberiség életét, annyi ponton kapcsolódik az emberhez!

Borkultúra a Kárpát-medencében

A bor olyannyira átitatta az emberiség életét, annyi ponton kapcsolódik az emberhez!
Borkultúra a Kárpát-medencében

Benyák Zoltán bortörténész előadása

A borkultúra nehezen körüljárható - ha egyáltalán körüljárható fogalom. Szépségei és egyben nehézségei egy tőről fakadnak, bárhonnan fogunk is e téma boncolgatásához; bármelyik szegletét kezdjük is ki e tárgykörnek, előbb-utóbb annak legtávolabbnak hitt pontjához jutunk el. Minden mindennel összefügg e nagy információhalmazban, mit borkultúra névvel illetünk. Nehéz hát katonás rendet vágnunk, s egy jól átlátható, ok-okozati viszony alapján felépített tárgyalást kialakítanunk.


Ennek oka alapvetően kettős gyökerű. Egyrészt a bor olyannyira átitatta az emberiség életét, annyi ponton kapcsolódik az emberhez, hogy ezek hatás – viszonthatás - kölcsönhatás relációja nehezen kihámozható. Nem tudjuk például egyértelműen eldönteni, hogy a bort több kultúrában is övező kultikus tisztelet az azzal való munka nehézségéből, mennyiségéből, illetve szakértelméből eredeztethető-e, vagy netán a bor gátlásokat feloldó hatásából; esetleg a vérrel, élettel való azonosításából vagy Isteni eredetének feltételezéséből származik-e? S arról végképp nem ejtettünk még szót, hogy ezek a hatások helyenként mennyire kapcsolódnak egymáshoz, hogyan hatottak egymásra.

A másik nehezítő körülmény számunkra e dolgok történetisége. A bor története mondhatni egyidős az emberiség történetével, így aztán a borhoz kapcsolódó minden dolognak külön-külön is megvan a maga története. S hogy még tovább fokozzuk e bizonytalanságot, látnunk kell azt is, hogy az emberiség minden irányú gyarapodása folytán a borhoz kapcsolódó dolgok nemcsak egyre szorosabb köteléket alkottak, de ezek köre is folyamatosan - a források nyomon követhetőségével - tágult. A gazdasági – társadalmi - kulturális élet egyre differenciáltabbá válásával a borhoz kapcsolódó dolgok is egyre sokszínűbbé lettek.

Tehát amikor a borról és borkultúráról beszélünk, akkor mind horizontális / időbeli /, mind vertikális / tárgyszerű / síkon vizsgálódnunk kell a minél teljesebb kép kialakítása érdekében. Természetesen ez egyetlen gondolkodó számára teljességgel lehetetlen. Még olyan esetben is, ahol a kutatás területe földrajzilag jól behatárolt, mint esetünkben a Kárpát-medence, s a történeti síkon is - bár kétezer évet tekintünk át - leginkább az utóbbi néhány száz évre kell "csak" koncentrálnunk.

E feladat láttán teljes belenyugvással mondhatjuk hát, hogy kitűzött célunk megvalósítása nem más, mint a lehetetlen megkísértése.

Benyák Zoltán bortörténész