CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Minden kisgyermek tehetséges valamiben

Cseppek - A Plaza Galériában

A Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulói által készített lakásfelszerelési, használati- és ajándéktárgyak kiállítása nyílt október 15-én a Plaza Galériában.
A kiállítást, amelynek fővédnöke Illyés Mária, Földes Tamásné főtanácsos az alábbi szavakkal nyitotta meg:

Tisztelt Vendégeink! Hölgyeim és Uraim! Kedves Gyerekek!

Az értelmes emberi munka és annak eredménye mindig öröm. Öröm alkotójának, de öröm forrása lehet mások számára is.
A munka erőfeszítést, kitartást, lendületet követel. A személyiség erőinek forrását, összehangoltságát, az eszközök ügyes, céltudatos használatát, a szükséges cselekvéssorok következetes alkalmazását.

Csak szeretetteljes, bizalommal teli légkörben tud felnőtt és gyermek alkotni. Hasonlít ez egy kicsit a teremtéshez. A különböző anyagok - textília, papír, gyöngy, vessző - az ügyesedő ujjak nyomán gondolatot hordozó, üzenetet közvetítő egységgé formálódik. A színek, a formák, az elrendezés viszonyai mind-mind tudatos elképzeléseket tükröznek. Mások sajátos formát öltve életünk hasznos eszközeként élnek tovább, vagy otthonunk szépítői lesznek. A megformált alakok életünk, a személyes élmények, a mesevilág szereplői közül valók, és a sajátos gyermeki látáson, érzelmeken át válnak sárgává, zölddé, kékké és pirossá, s lesznek kicsik, nagyok, ducik és soványkák; arányaik hol megtartják jellemző összehangoltságukat, hol meg éppen e megszokott harmónia felbontása válik kifejezőerővé.

A művek néhol lendületet, másutt mélázó bágyadtságot, másutt a pillanat mozdulatlanságában is érződő löktetést tükröznek.
Az itt látható alkotások nem mindegyike csupán az önkifejezés szabadságában születettek. Látunk a kiállításon vizsgamunkákat is, amelyek kifejezetten a megszerzett ismeretek ellenőrzését szolgálják. A darabokat látva magunk is megítélhetjük a tanulók felkészültségét. Megfelelt! Tudja, ismeri a szövés-fonás technikáit.
Az iskola már sok helyütt jeleskedett, s itt is szép kollekciót mutat be a gyöngyből készített figurákból. A változatos színek, formák, a kivitelezés pontossága lenyűgöző. Intenzív koncentráció és kiemelkedő ügyesség egységéből születtek ezek a darabok.

A gyermekeket talán nem is kell bemutatnom, hiszen ez már megtörtént. Látták, milyenek, és most munkáik révén azt is tudják, mire képesek.
Mária Montessori, a neves reformpedagógiai szakember azt írja A gyermek felfedezése című könyvében: "Az iskolának feltétlenül biztosítania kell a gyermeki aktivitás szabad kibontakozását." Másutt: "Aki valaha is nagy és érdemes művet alkotott, sohasem azért dolgozott, mert vonzotta a "jutalom", vagy félt a büntetéstől. Az emberi haladás minden győzelme valamilyen belső erőnek köszönhető."
Ezek nagy szavaknak tűnnek, de nagyon igazak. Ennek a belső erőnek a felfedezése, táplálása, fejlesztése a pedagógusok feladata. Minden kisgyermek tehetséges valamiben, de ezt a valamit meg kell ismernünk, hogy segíthessük a belső erők kibontakozását.

Ma itt azt látjuk, ez a felfedezés megtörtént, és kincsekkel gazdagított minket.
Köszönöm a pedagógusok áldozatos, kitartó munkáját. Köszönöm a szülők segítő együttműködését. Örömmel tölt el az is, hogy a Plaza Galériában a nagyközönség számára is bemutathatják eredményeiket. Talán ez is segít mindannyiunknak a gyermeki személyiség felfedezésében, a fogyatékos emberről alkotott véleménye formálódásában.
Mi nagyon büszkék vagyunk ezekre a fiatalokra!
Köszönöm a szervezők fáradhatatlanságát, ezt a csodálatos kiállításrendezést.
Mindannyiuknak további sikereket, a kis alkotóknak örömökben gazdag tevékenységet kívánok.
Tekintsék meg a kiállítást! Gyönyörködjenek az alkotásokban! Érezzék jól magukat.

A megnyitón közreműködtek az iskola tanulói, valamint Németh Éva kulturális referens.
A kiállítás október 22-ig tekinthető meg naponta 10-20 óráig a Plaza Galériában.



2000. október 15., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület