CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. október 15., vasárnap 00:00


Minden kisgyermek tehetséges valamiben

Cseppek - A Plaza Galériában

Cseppek - A Plaza Galériában

A Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulói által készített lakásfelszerelési, használati- és ajándéktárgyak kiállítása nyílt október 15-én a Plaza Galériában.
A kiállítást, amelynek fővédnöke Illyés Mária, Földes Tamásné főtanácsos az alábbi szavakkal nyitotta meg:

Tisztelt Vendégeink! Hölgyeim és Uraim! Kedves Gyerekek!

Az értelmes emberi munka és annak eredménye mindig öröm. Öröm alkotójának, de öröm forrása lehet mások számára is.
A munka erőfeszítést, kitartást, lendületet követel. A személyiség erőinek forrását, összehangoltságát, az eszközök ügyes, céltudatos használatát, a szükséges cselekvéssorok következetes alkalmazását.

Csak szeretetteljes, bizalommal teli légkörben tud felnőtt és gyermek alkotni. Hasonlít ez egy kicsit a teremtéshez. A különböző anyagok - textília, papír, gyöngy, vessző - az ügyesedő ujjak nyomán gondolatot hordozó, üzenetet közvetítő egységgé formálódik. A színek, a formák, az elrendezés viszonyai mind-mind tudatos elképzeléseket tükröznek. Mások sajátos formát öltve életünk hasznos eszközeként élnek tovább, vagy otthonunk szépítői lesznek. A megformált alakok életünk, a személyes élmények, a mesevilág szereplői közül valók, és a sajátos gyermeki látáson, érzelmeken át válnak sárgává, zölddé, kékké és pirossá, s lesznek kicsik, nagyok, ducik és soványkák; arányaik hol megtartják jellemző összehangoltságukat, hol meg éppen e megszokott harmónia felbontása válik kifejezőerővé.

A művek néhol lendületet, másutt mélázó bágyadtságot, másutt a pillanat mozdulatlanságában is érződő löktetést tükröznek.
Az itt látható alkotások nem mindegyike csupán az önkifejezés szabadságában születettek. Látunk a kiállításon vizsgamunkákat is, amelyek kifejezetten a megszerzett ismeretek ellenőrzését szolgálják. A darabokat látva magunk is megítélhetjük a tanulók felkészültségét. Megfelelt! Tudja, ismeri a szövés-fonás technikáit.
Az iskola már sok helyütt jeleskedett, s itt is szép kollekciót mutat be a gyöngyből készített figurákból. A változatos színek, formák, a kivitelezés pontossága lenyűgöző. Intenzív koncentráció és kiemelkedő ügyesség egységéből születtek ezek a darabok.

A gyermekeket talán nem is kell bemutatnom, hiszen ez már megtörtént. Látták, milyenek, és most munkáik révén azt is tudják, mire képesek.
Mária Montessori, a neves reformpedagógiai szakember azt írja A gyermek felfedezése című könyvében: "Az iskolának feltétlenül biztosítania kell a gyermeki aktivitás szabad kibontakozását." Másutt: "Aki valaha is nagy és érdemes művet alkotott, sohasem azért dolgozott, mert vonzotta a "jutalom", vagy félt a büntetéstől. Az emberi haladás minden győzelme valamilyen belső erőnek köszönhető."
Ezek nagy szavaknak tűnnek, de nagyon igazak. Ennek a belső erőnek a felfedezése, táplálása, fejlesztése a pedagógusok feladata. Minden kisgyermek tehetséges valamiben, de ezt a valamit meg kell ismernünk, hogy segíthessük a belső erők kibontakozását.

Ma itt azt látjuk, ez a felfedezés megtörtént, és kincsekkel gazdagított minket.
Köszönöm a pedagógusok áldozatos, kitartó munkáját. Köszönöm a szülők segítő együttműködését. Örömmel tölt el az is, hogy a Plaza Galériában a nagyközönség számára is bemutathatják eredményeiket. Talán ez is segít mindannyiunknak a gyermeki személyiség felfedezésében, a fogyatékos emberről alkotott véleménye formálódásában.
Mi nagyon büszkék vagyunk ezekre a fiatalokra!
Köszönöm a szervezők fáradhatatlanságát, ezt a csodálatos kiállításrendezést.
Mindannyiuknak további sikereket, a kis alkotóknak örömökben gazdag tevékenységet kívánok.
Tekintsék meg a kiállítást! Gyönyörködjenek az alkotásokban! Érezzék jól magukat.

A megnyitón közreműködtek az iskola tanulói, valamint Németh Éva kulturális referens.
A kiállítás október 22-ig tekinthető meg naponta 10-20 óráig a Plaza Galériában.