CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Beati pacifici (Boldogok a békességszerzők)"

Erdély szellemében

A Soproni Erdélyi Kör előadása: "Vallási tolerancia Erdélyben"


Május 19-én, kedden 18 órakor a Várkerület 19. sz alatti kiállító helyiségben tartotta összejövetelét a Soproni Erdélyi Kör. A dr.Úry Előd által megfogalmazott tematikában dr. Vladár Gábor református lelkész, teológiai tanár tartott a fenti címmel előadást.

Bevezetőjében korunk szellemi folyamataira utalva fogalmazta meg, hogy az ismert szekularizációs folyamat mellett igen erős az igény a nagyon különböző vallási jelenségek és tanítások iránt. Ahogyan a későbbiekben elhangzott: a világvallások egyike sem volt eredendően missziós vallás, a kereszténységtől eltekintve, ahol Jézus missziós parancsa ("Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére," Mt 28.19) már az evangéliumok eredeti szándéka. A többi világvallás "tanulékonyságát" van most módunk megtapasztalni, amikor Magyarországon is megjelennek a többi világvallás képviselői.
Megosztó vagy koherens, összetartó erő-e a vallás? - tette fel a kérdést az előadó és a különböző sajtóorgánumok statisztikáit idézve bizonyította, hogy a vallásosak számára inkább összetartó erő, míg a nem vallásosak megosztó erőt látnak a vallásos meggyőződésben.
Erdély számára, vezetőinek bölcsessége révén összetartó erő lett a vallás, sokszínűsége ellenére is a tolerancia, a békében megtűrés hivatalos megfogalmazása segítségével, mellyel különböző szempontokat figyelembe véve 100-400 évvel megelőzte Európát, a tordai, 1550-es határozattal kezdődő és az 1571-es határozattal befejeződő történelmi sorozat, ahol a négy erdélyi vallást, melyek mögött népcsoportok álltak (katolikus, református, evangélikus és unitárius), az erdélyi fejedelem mind religio licita-nak, olyan vallásnak nyilvánított, melyért "senki meg ne bántassék"! Erdélyben így nem volt törvényileg megfogalmazott religio dominans (uralkodó vallás) és a mindennapok gyakorlatában élte meg a különböző vallások együttlétét.
Európában egymást érték a kisebb-nagyobb, kölcsönös megtorlások és csak az egymást csaknem elpusztító háború vége tudott részlegesen toleráns magatartást tükröző békét létrehozni. Ezalatt Erdély fejedelmei, akik saját vallásukat természetesen valamivel jobban segítették - "az vesse rájuk az első követ…" - sorban megerősítették a tordai gyűléssel kezdődő folyamatot (Bocskai 1606., Rákóczi 1645.)
Az előadó az igazi vallásbéke tartalmát Bethlen Gábor uralkodásához kötötte, aki irodalmi tanúságok (Móricz: Erdély aranykora) szerint is és a felolvasott fejedelmi eskü és végrendelet részlete szerint is tudatosan törekedett arra, hogy meggyőződése miatt senkit ne érjen bántódás Erdély területén. A Katolikus Státus mellett a (református) fejedelem segítőkészsége tette lehetővé az erdélyi katolikus iskolák gyarapodását és többek között 24 papnak a Pázmány Péter vezetése alatt álló Nagyszombati Egyetemen történő kitaníttatását. 100 arannyal járult hozzá a Káldi (katolikus) Biblia kiadásához, mely csak halála után jelent meg.

Óriási hatását tükrözik azok az előadó által is idézett vallási szónoklatok, melyek a fejedelem halála után hangzottak el és azt hangsúlyozták, hogy a felekezeti érdekeket a haza érdeke alá kell rendelni. Az 1914-et követő eseményekről, a kommunista uralom alatt csorbát szenvedett erdélyi toleranciáról az előadást követő hozzászólásokban esett szó, ugyanígy az egyházaknak a kultúra- és közösségmegőrző felvállalt funkcióiról, mely a rendszerváltó forradalom indulásában is megmutatkozott.
Többször is elhangzott - méltán - Tőkés László és Márton Áron püspökök neve a hallgatóság felszólalásaiban. A korunkban is nagyon aktuális ökumenéről, annak helyes fogalmáról és gyakorlatáról folyó beszélgetéssel zárult a Soproni Erdélyi Kör összejövetele, melyet dr. Vladár Gábor valóban Erdély és az ökumené szellemében vezetett és moderált.
Csak sajnálhatjuk, hogy Sopron lakóinak létszámához képest ilyen kevesen voltak kíváncsiak a tartalmas és ismeretszerző előadásra!
- DI -
Fotó: Németh Péter



1998. május 20., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület