CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


Új tartalom és forma - megjelent a Soproni Szemle
A soproni kultúrával, helytörténettel foglalkozó kiadványok között az egyik legjelentősebbnek számít az ötvenkét évvel ezelőtt megindult Soproni Szemle, melynek legújabb száma a napokban került az újságárusokhoz.
A kiadványt folyamatosan nyomon követő olvasóknak már az első pillanatban szembetűnhet az új forma - az eddig folyamatosan változó lapméret most szabályos B/5-ösre módosult, a borítón látható motívumok és betűk elegáns hatást kölcsönöznek a folyóiratnak és konzekvensen vonulnak végig a lapon - az új, minőségi borítópapír pedig esztétikailag és tapintásra is kellemes összhatást nyújt. A tartalomban is tapasztalhatók változások. Az 1998. évi első számban öt téma köré csoportosulnak az írások. A Beköszö ntő a még tavaly év végén megalakult szerkesztőség terveit vázolja. Az új szerkesztési alapelvek szerint minden szám egy-egy gondolat köré csoportosul majd. A kötetben megjelenő cikkeket most a "Sopron és a külvilág" téma fogja össze, és ez a címe az első nagy tartalmi egységnek is. Bariska István Sopron a kőszegi források tükrében a 14-17. században című írása bemutatja, "hogy Sopron milyen vezető szerepet töltött be a Rábától északnyugatra eső városok, mezővárosok és települések történetében mind jogi, mind gazdaségtörténeti szempontból. De világossá teszi azt is, hogy mennyire kiszolgáltatott lett a rendi állam haszonélvezőinek, a Zsigmond- és Jagelló-kori nemesi elitnek".
Martha Keil tanulmánya, "Hitközségek a határ mentén: a bécsújhelyi és a soproni zsidóság kapcsolata a késő-középkorban" - Sopron és Bécsújhely kereskedelmi, vallási kapcsolatát taglalja. Az olvasó megtudhatja, hogy miért vált a két város viszályán ak központi témájává a szőlők után fizetendő illeték, milyen szerepet töltöttek be bécsújhelyi pénzkölcsönzők a magyar nemesek életében és hogyan bővítették ki kapcsolataikat a középkori Magyarországon.
Befejező részéhez érkezett Lovas Gyulának a "A Fertővidéki HÉV (1897-1997)"-ről írt cikke. Gazdag és érdekes képanyaggal, térképpel mutatja be, hogy hogyan építették majd bontották el a Fertővidéki Vasút egyes sínszakaszait, mekkora károkat szenved ett a világháborúk idején, milyen vonatok, személykocsik közlekedtek az egyes vonalakon, hogyan alakult ki az átalunk is jól ismert Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút és az osztrák részen az ÖBB (Österreichische Bundesbahnen).
Érdekes olvasmány a Szemle Műhely rovatában Boronkai Szabolcs Sopron 19. századi német nyelvű irodalmi életéből Dóczy Lajos (1845-1919) című írása. A szerző több példán keresztül mutatja be, hogy a soproni születésű Dóczy mesterien fordított szövegeket németről magyarra és fordítva, és kiválóan ültette át német nyelvre a nagy magyar költők (pl. Arany János, Petőfi Sándor) legszebb verseit.
Polgár Tamás a Soproni Levéltár könyvtárának hosszú ideig polcok mélyén porosodó hírlapegyütteséről ad tájékoztatást az "Újonnan előkerült reformkori kiadványok a Soproni Levéltárban" című cikkében. Szó esik arról, hogy hogyan kerültek az általa em lített kiadványok a Levéltárba, és milyen szerepet töltöttek be a korai magyar hírlapok a kultúra továbbításában, terjesztésében.
A Sopron kulturális élete fejezetcímmel ellátott rész öt rövidebb írást tartalmaz. Kubinszky Mihály a Soproni Városszépítő Egyesület 1997. évi tevékenységéről ad tájékoztatást, Jávor Anna közli a Dorffmaister-kiállításon elhangzott me gnyitóbeszéd anyagát. Szopori Nagy Lajos és Morvai Gyula Giczy Jánosról és győri kiállításáról ír méltató szavakat a Győri Városi Levéltárban elhangzottak kapcsán. Baranyai Lenke pedig Machatsek Lúcia életébe ad bepillantást, aki taná rként - és egy ideig önkéntes ápolónőként - működve alapítványa révén segíteni kívánt a rászoruló diákokon, tanárokon és időseken.
Két soproni személyiség élete elevenedik meg néhány oldalon a Megemlékezések rovatban. Arszin Miklós Vécsei Vilmos műugróra, míg Szita Szabolcs a hazai idegenforgalom kiemelkedő szakemberére Fábján Lajosra emlékezik.
A Soproni könyvespolc fejezet zárja a Szemlét. Dávidházy Istán "Magyarok maradtunk" című írásában a soproni népszavazás 75. évfordulójára kiadott kötetet elemzi, pontosítja. Csaknem húsz oldalon keresztül követhetjük nyomon a Mastalírné Z ádor Márta által összegyűjtött Sopron 1996. évre vonatkozó bibliográfiáját. A Szemle első számát Szende Katalin "Két város a Dunántúlon" című írása zárja.
Összefoglalva, a Soproni Szemle idei első kiadványa színes, változatos témákat dolgoz fel, így méltán tarthat számot az érdeklődésre.
Go-Ga



1998. április 14., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület