CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A szellem ünnepe volt

John Lukacs Sopronban


A soproni Cédrus Art Klub vendége volt 5-én este a világ egyik legjobban megbecsült magyar származású történésze, John Lukacs, aki aforizmaszerű tömörséggel megfogalmazott bölcsességével, ugyanakkor rendkívül képszerű, mindenki számára már az első pillanatban érthető egyszerűségével pillanatok alatt belopta magát a nagyszámú hallgatóság szívébe. A kérdés-felelet formájú, párbeszédszerű előadás "hivatalbéli" kérdezőjeként Bircher Erzsébet szerepelt, de a megjelentek is sorban tették fel történelmi és történelmietlen kérdéseiket, melyre példaszerű fegyelemmel és türelemmel válaszolt a most 75 éves professzor.

A népszerűségére vonatkozó kérdést elhárítva mondta: "Nem lehet az jó történész, aki rosszul ír. A történelmet köznyelven írjuk, mondjuk és tanítjuk. Nincs saját nyelve a történelemnek! Aki rosszul ír, az rosszul tanít is. MINDEN SZÓ VÁLASZTÁSÁBAN VAN VALAMI ERKÖLCSI FELADAT!"
(Óh, magyar történelemtanítás! Hallotta mindenki? Mindenki hallotta?!)
A professzor, aki havonta átlagosan csak egy-egy alkalommal jut magyar anyanyelvű partnerhez, választékosan, a nyelv árnyalatait kiválóan érezve fűzte mondatait. "Angolul fogalmazok, magyarul gondolkodom, de angolul számolok, többnyire angolul álmodom is," mondta, "de ha csak fél évet itthon tölthetnék, újra magyarul csinálnék mindent". Saját maga végzi a korrektúrát angolról magyarra fordított művein, mert: "Az ember a fülével ír". És itt hosszú fejtegetés következett arról, hogy lett légyen a közös tőből származó, hasonló hangzású szavak magyar fordítása ugyanaz, de ugyanakkor árnyalatnyi különbségek bőven akadnak a szó jelentésében a két különböző nép nyelvén.
Nagyon szerényen nyilatkozott munkásságáról (közbevetőleg: éppen a saját maga által legfontosabbnak vélt munkája nem jelent meg még anyanyelvén...). Kifejtette, hogy élete fő munkájának azt a kutatási eredményt tartja, melynek során rámutatott arra, hogy a történelmi tudat változik az idők folyamán. A változatlan ismétlődés nem a történelem sajátja, hiszen a történelmet "csináló" emberek is megismételhetetlenek és végtelen változatosságúak, potenciálisan pedig meg nem jósolhatóan, de a történész által leírható módon magukban hordják mindazt, ami a későbbi korokban, mint történelem fog szerepelni a könyvtárak polcain. Nincs nagy jövője annak, aki csak a külső változások figyelembe vételével kívánja "megírni" a történelmet. Téved az események interpretálásában, és ha csak a külső dolgokra figyel, meglepve veszi észre, hogy pl. ő, mondjuk a barbárok kiváló ismerője, nem ismeri saját szomszédját, aki holnap barbárként fog viselkedni BELSŐ BARBÁRSÁGA MIATT a város főterén.

Az elmúlt 50 év magyar történelemtudományáról, annak tapasztalatairól nyilatkozva elmondta, hogy a megjelent történelemtudományi könyvekhez "kellett marxista előszó", de ettől függetlenül sok jó történészt ismer Magyarországon, és sok "masírozó történészt" Nyugaton.
Az Ünnepi Könyvhéten megjelent könyvéhez szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy az nem Hitler-életrajz, hanem a Hitler-életrajzokról szóló könyv. "Nem védem Hitlert" - mondta John Lukacs. "Hitler nem volt őrült egyik értelemben sem, mert igenis tudta, mit cselekszik és ezért erkölcsileg nem menthető fel, de nem volt magányos őrült sem, mert a dolog, ha nem is ugyanúgy, de megismétlődhet." "A németek nincsenek 'készen' Hitlerrel." "Hitler a demokratikus korhoz tartozik, nem az arisztokratikushoz, nem diktátor volt, mert uralma a demokratikus többség akarata volt."
Megdöbbentő és figyelmeztető szavak, akár a következők, melyeket mindenki magával vitt a dedikálással végződött összejövetelről, ahol nem John Lukacs volt a mi vendégünk, hanem mi voltunk az életet ismerő és tanító történészprofesszor vendégei: "A történelmet, akár a saját életünket, mindig újra kell gondolni."
- DI -
Fotó: Németh Péter



1998. jĂşnius 06., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület