CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"In memoriam…"

Hertay Mária grafikusművész kiállítása a Festőteremben


A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatán belül a Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében Askercz Éva művészettörténész nyitotta meg június 20-án az ismert soproni származású művész, Hertay Mária kiállítását a Festőteremben.
A sokszorosító grafika mesterének 20 évi munkásságából (1976-1996) ad ízelítőt a bemutató. A litográfia és rézkarc művelésében rendkívüli jártasságot szerzett Hertay Mária munkásságát sokan a klasszikus grafika nagyjainak művészetéhez hasonlítják. A művésznőt nem kényeztette el az élet, és ez mintegy "alaphangként" érzékelhető egész életművén. A kiállítás minden képén, a "természetben összeállt csendéletektől" a spontaneitás varázslatával megkomponált természeti képekig, átüt egyfajta monoton és mégis erőteljes hang, az elmúlás, a mulandóság, a teremtés és termés értelemkereső, de mindig valamiféle csendes szomorúságba hajló hangja. Rendkívül munkaigényes alkotások ezek, melyek csak hangulatukban állnak összhangban a törékeny művésznő egyéniségével; rendkívüli teherbírás és technikai tudás szükséges egy-egy ilyen, milliónyi vonalból összeálló kép létrehozásához.

(A mai technika bűvöletében élő ember nehezen tudja igazán értékelni. El tudom képzelni, mivel egy Internetes újság részére készül ez az írás, hogy a kiállítás kapcsán két számítógépes beszélget erről a technikáról:
"Fekete-fehér"- mondja az egyik.
"add-color, monochrom" - mondja a másik.
"invert, sharpen, find edges"- fejezi be a beszélgetést az első.
És, ha csak a technikai kivitelt nézik, bizony igazuk is van. Egy PC-megszállott csak abban gondolkodhat, hogy ez a technika ma egy számítógépen másodpercek alatt reprodukálható.)

Csak közbevetőleg; a kiállítóterem előterében olvasható, hogy a művésznő tűzzománcokon dolgozik mostanában. Nagyon kíváncsiak lennénk ezekre az alkotásokra, melyek mind színeikben, mind formájukban a technikából adódó, nagyon sok kiszámíthatatlan elemet tartalmazhatnak.
Elsősorban azok a képek tetszettek, amelyek egyszerűségükben, mondjuk ki, géppel követhetetlen nagyvonalúságukban, éppen a nagy elődöket ebben követve, ragadják meg a nézőt. (Hagymavirág, Füvek, Nagy Bogáncs, Filemon és Baucis, Fenyő). Az embert csak hangulatában, a szépséget is, (alkatilag determináltan) mulandóságában megragadó grafikus kiállításáról hiányoznak az élő emberek; (csak azok vannak ott, a képen, akik már nincsenek testben közöttünk).

Az egyetlen portré modellje is már egy másik világ felé mered, mintegy véletlenül, ideiglenesen látható az enteriőrben. Arc nélküli a Krisztus, nem személyes, csak mintegy odakerült. Akik az irodalomban Proustot szeretik, azok bizonyára szeretni fogják ezt a fajta képi, részletes leírást, Hertay Mária művészetét. Az érezhetően befejezetlent érzékelő és részletekben nem elvesző nézőtől várható csak el, hogy továbbgondolja ezt a nagyon sajátos hangulatú kiállítást.
- DI -
Fotó: Németh Péter



1998. június 22., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület