CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kis kiállítás Nagy-Britanniáról


Június 15-én, hétfőn nyílt meg a Gárdonyi Géza Általános Iskolában (Ferenczy János u.) Németh Edit fotókiállítása a brit szigetekről. A képek az iskola földszintjén a nyári festés és a letagadhatatlan iskolaszag keverékében, újonnan festett falakon függnek, háromnegyed-körben. A címek mellett a nézőket rövid, néhány szavas ismertető vezeti a történelem elmúlt évezredeibe.


Boscastle-i régi posta

Brüsszelen keresztül ér a fotós Nagy-Britanniába, hogy a szigeteken átutazva, felvillantson egy-egy pillanatot, amiért ő is hosszasabban megállt. Canterbury, Wales várai, Tintagel romantikus és kies partszakaszai, Arthur király vára, a Stonehenge képei előtt vonul a látogató.


Arthur király vára

Igényesen megkomponált és kivitelezett képek ezek. A fotós nem él a fotográfia újonnan vagy régebben kitalált technikai eszközeivel, hogy bonyolulttá és élvezhetetlenné tegye az élményt, mely itt átsugárzik készítőjükből a képeken keresztül a nézőbe. Csupán egyetlen képen úsztatott egymásra képeket a fotós. Ez sem zavar, mert eredetijeit is ott találjuk mellette a falon. A képek meghálálják készítőjüknek, hogy bízott a fotók tárgyában és saját magában: ami őt érdekelte, az mást is érdekelni fog. Ritka, és sokaknak ajánlható megtekintésre az ilyen tiszta és szépre-hangolt kiállítás!


Canterbury

Két apró megjegyzés viszont mindenképpen ide kívánkozik.
Megérte volna a fáradságot - és a minden bizonnyal nem kis anyagi befektetést -, hogy nagyobb anyag kerüljön a nézők elé. Ennek az önkényes válogatásnak, megvan a maga bája, de mégis - ilyen nagy országról lévén szó - marad egy kis hiányérzetünk. Szinte megjelenik előttünk a sok egyéb téma, más falak, várak és emberek(!). Talán egy picivel nagyobb teljességre kellett volna törekedni, részben több fotó bemutatásával, másrészt a fotók egy-egy részlete is megérdemelt volna egy-egy nagyítást, szépségük részletező bemutatását.


Stonehenge

Csak egy szubjektív megjegyzés: lehet, hogy fontos, hogy mit mondott Henrik király Becket (Szent) Tamásról. A szállóigék csak valós, teljes történelmi környezetükben értelmezhetők. Talán van olyan fontos, hogy mit mondott Thomas Becket - "Egy ember az örökkévalóságnak" - Henriknek... A szavak súlyát, ha más nem, a rácsorgó vér növeli, mely a képek idealisztikus színvilágán is áttör a történelem ismerőinek szemében.
(Külön köszönjük Németh Editnek, hogy közlésre átadta az itt látható fotókat.)
- DI -



1998. jĂşnius 16., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület