CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. jĂşnius 16., kedd 00:00


Németh Edit fotókiállítása Nagy-Britanniáról

Kis kiállítás Nagy-Britanniáról


Június 15-én, hétfőn nyílt meg a Gárdonyi Géza Általános Iskolában (Ferenczy János u.) Németh Edit fotókiállítása a brit szigetekről. A képek az iskola földszintjén a nyári festés és a letagadhatatlan iskolaszag keverékében, újonnan festett falakon függnek, háromnegyed-körben. A címek mellett a nézőket rövid, néhány szavas ismertető vezeti a történelem elmúlt évezredeibe.


Boscastle-i régi posta

Brüsszelen keresztül ér a fotós Nagy-Britanniába, hogy a szigeteken átutazva, felvillantson egy-egy pillanatot, amiért ő is hosszasabban megállt. Canterbury, Wales várai, Tintagel romantikus és kies partszakaszai, Arthur király vára, a Stonehenge képei előtt vonul a látogató.


Arthur király vára

Igényesen megkomponált és kivitelezett képek ezek. A fotós nem él a fotográfia újonnan vagy régebben kitalált technikai eszközeivel, hogy bonyolulttá és élvezhetetlenné tegye az élményt, mely itt átsugárzik készítőjükből a képeken keresztül a nézőbe. Csupán egyetlen képen úsztatott egymásra képeket a fotós. Ez sem zavar, mert eredetijeit is ott találjuk mellette a falon. A képek meghálálják készítőjüknek, hogy bízott a fotók tárgyában és saját magában: ami őt érdekelte, az mást is érdekelni fog. Ritka, és sokaknak ajánlható megtekintésre az ilyen tiszta és szépre-hangolt kiállítás!


Canterbury

Két apró megjegyzés viszont mindenképpen ide kívánkozik.
Megérte volna a fáradságot - és a minden bizonnyal nem kis anyagi befektetést -, hogy nagyobb anyag kerüljön a nézők elé. Ennek az önkényes válogatásnak, megvan a maga bája, de mégis - ilyen nagy országról lévén szó - marad egy kis hiányérzetünk. Szinte megjelenik előttünk a sok egyéb téma, más falak, várak és emberek(!). Talán egy picivel nagyobb teljességre kellett volna törekedni, részben több fotó bemutatásával, másrészt a fotók egy-egy részlete is megérdemelt volna egy-egy nagyítást, szépségük részletező bemutatását.


Stonehenge

Csak egy szubjektív megjegyzés: lehet, hogy fontos, hogy mit mondott Henrik király Becket (Szent) Tamásról. A szállóigék csak valós, teljes történelmi környezetükben értelmezhetők. Talán van olyan fontos, hogy mit mondott Thomas Becket - "Egy ember az örökkévalóságnak" - Henriknek... A szavak súlyát, ha más nem, a rácsorgó vér növeli, mely a képek idealisztikus színvilágán is áttör a történelem ismerőinek szemében.
(Külön köszönjük Németh Editnek, hogy közlésre átadta az itt látható fotókat.)
- DI -