CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


Egy soproni írónő új kötetéről


A közelmúltban jelent meg a Liget Műhely kiadásában a soproni Dalos Margit második novelláskötete "A sávban" címmel. Az írónővel otthonában találkoztunk.
Tágas, világos a lakás. Az íróasztal melletti polcon rengeteg könyv, Mészöly Miklóstól, Proust-tól, Nemes Nagy Ágnestől, a kedvencektől. A falon szinte mindenütt férjének, Giczy Jánosnak festményei. A beszélgetést néha megzavarja az utcán elhaladó autók dübörgő zaja.
Dalos Margit már a hatvanas években is írt novellákat. Néhányat el is küldött az Élet és Irodalomnak. "- Lázár Ervin, aki akkor ott volt alkalmazásban, azt mondta, szépek a novelláim, s közlésre méltónak találja. Eltelt egy év válasz nélkül. Ekkor már nem Lázár, hanem Lengyel Péter író válaszolt, aki ugyancsak közlésre alkalmasnak találta a már régóta ott lévő írásaimat. Ismét eltelt egy év, mire a főszerkesztő reagált, hogy nyáron, Tél című novellát sajnos nem tud megjelentetni." - mesélte a kezdetekről.
Ekkor nem az írástól ment el a kedve, hanem a küldözgetéstől. Továbbra is írt, de az óvón ői munka mellett nem tudott annyi energiát rááldozni, mint amennyit szeretett volna. Aztán néhány év múlva, 1985-ben mégis csak kezdtek megjelenni novellái. "- Arra gondoltam, hogy elküldöm pár alkotásomat egy olyan írónak, akinek munkáit nagyon szeretem. Mészöly Miklós volt az, akinek írói világa mindig is vonzott. Válaszolt, s amit nem reméltem, nem is kértem tőle, továbbította a Jelenkor folyóirathoz, ahol az ő ajánló soraival jelent meg egy írásom."
Majd 1993-ban megjelent első, Szénszünet Kapernaumban című kötete. A napokban megjelent kötet írásai már folyóiratokban megjelentek.
Novelláiban sokszor egybeolvad a régmúlt, a kevésbé régmúlt és a jelen. Elég, ha csak új könyvének fejezetcímeit végigolvassuk. (Csak úgy magamban - ebben egy hosszabb lélegzetvételű írás is helyet kapott -; Ó, Ambroggio; Visszatérő; A belső ruhatár)
"- Szeretem az emlékeket, élményeket a szabad asszociációk fonalán kibontakoztató írói magatartást."- vallja. - "Azt hiszem, ez az idő múlásával központi szerepet játszik az ember életében, meg valószínűleg alkati kérdés is. Számos író van, aki viszonylag fiatal korban is a múltról, az idő múlásáról ír".
Az Ó, Ambroggio című fejezet névadó művében Sopronról, a soproni változásokról ír, párhuzamba állítva Ambroggio Lorenzetti 14. században élt festőművész alkotásait ezekkel.
"- A Vashegy alatt a kanyarban volt az ötven darab százéves szelídgesztenyefa, amikor virágoztak, meleg illattal telt meg a Lövérek, most küklopsz-gyerekek játék-házakat raktak helyükre, a kertész meg azt játssza, hogy itt nyílnak a Gülbaba rózsái. És meghaltak a fenyők, sorra mind, az egészséges vadgesztenyefákat meg a Sörház-domb alatt kivágták, és hova lett a Raffensperger kertészet az Erzsébet-kerti téglakerítéssel és kiskapujával, amelyen ez áll: 1828?"- írta. - "Nagy változásokon ment keresztül a város, szerintem negatív irányba."
Major Márton



1998. április 14., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület