CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. április 14., kedd 00:00


Egy soproni írónő új kötetéről


Egy soproni írónő új kötetéről


A közelmúltban jelent meg a Liget Műhely kiadásában a soproni Dalos Margit második novelláskötete "A sávban" címmel. Az írónővel otthonában találkoztunk.
Tágas, világos a lakás. Az íróasztal melletti polcon rengeteg könyv, Mészöly Miklóstól, Proust-tól, Nemes Nagy Ágnestől, a kedvencektől. A falon szinte mindenütt férjének, Giczy Jánosnak festményei. A beszélgetést néha megzavarja az utcán elhaladó autók dübörgő zaja.
Dalos Margit már a hatvanas években is írt novellákat. Néhányat el is küldött az Élet és Irodalomnak. "- Lázár Ervin, aki akkor ott volt alkalmazásban, azt mondta, szépek a novelláim, s közlésre méltónak találja. Eltelt egy év válasz nélkül. Ekkor már nem Lázár, hanem Lengyel Péter író válaszolt, aki ugyancsak közlésre alkalmasnak találta a már régóta ott lévő írásaimat. Ismét eltelt egy év, mire a főszerkesztő reagált, hogy nyáron, Tél című novellát sajnos nem tud megjelentetni." - mesélte a kezdetekről.
Ekkor nem az írástól ment el a kedve, hanem a küldözgetéstől. Továbbra is írt, de az óvón ői munka mellett nem tudott annyi energiát rááldozni, mint amennyit szeretett volna. Aztán néhány év múlva, 1985-ben mégis csak kezdtek megjelenni novellái. "- Arra gondoltam, hogy elküldöm pár alkotásomat egy olyan írónak, akinek munkáit nagyon szeretem. Mészöly Miklós volt az, akinek írói világa mindig is vonzott. Válaszolt, s amit nem reméltem, nem is kértem tőle, továbbította a Jelenkor folyóirathoz, ahol az ő ajánló soraival jelent meg egy írásom."
Majd 1993-ban megjelent első, Szénszünet Kapernaumban című kötete. A napokban megjelent kötet írásai már folyóiratokban megjelentek.
Novelláiban sokszor egybeolvad a régmúlt, a kevésbé régmúlt és a jelen. Elég, ha csak új könyvének fejezetcímeit végigolvassuk. (Csak úgy magamban - ebben egy hosszabb lélegzetvételű írás is helyet kapott -; Ó, Ambroggio; Visszatérő; A belső ruhatár)
"- Szeretem az emlékeket, élményeket a szabad asszociációk fonalán kibontakoztató írói magatartást."- vallja. - "Azt hiszem, ez az idő múlásával központi szerepet játszik az ember életében, meg valószínűleg alkati kérdés is. Számos író van, aki viszonylag fiatal korban is a múltról, az idő múlásáról ír".
Az Ó, Ambroggio című fejezet névadó művében Sopronról, a soproni változásokról ír, párhuzamba állítva Ambroggio Lorenzetti 14. században élt festőművész alkotásait ezekkel.
"- A Vashegy alatt a kanyarban volt az ötven darab százéves szelídgesztenyefa, amikor virágoztak, meleg illattal telt meg a Lövérek, most küklopsz-gyerekek játék-házakat raktak helyükre, a kertész meg azt játssza, hogy itt nyílnak a Gülbaba rózsái. És meghaltak a fenyők, sorra mind, az egészséges vadgesztenyefákat meg a Sörház-domb alatt kivágták, és hova lett a Raffensperger kertészet az Erzsébet-kerti téglakerítéssel és kiskapujával, amelyen ez áll: 1828?"- írta. - "Nagy változásokon ment keresztül a város, szerintem negatív irányba."
Major Márton