CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Három keretezett tabló, egy olaj-arckép és két dagerrotípia

Jártál már Köpcsényben?

Dr.Batthyány Strattmann László kastélyában



Ha igen, már nem mai gyerek vagy. Én véletlenül kerültem Kittsee-be, Ausztria felső részén a Fertő tó felett, nem messze a szlovák határtól, így Pozsonytól is, vagy az osztrák Hainburgtól. Közel van, mintegy 60-70 km-re Sopronhoz, kellemes órás kocsikázás.(Ma már nem az ismert világ széle, mint Hainburg egykor a Római Birodalom végbástyájaként.) Ha feleségem nem olvassa útközben a bédekkert, biztosan átfutunk ezen a kis falun és elkanyarodunk a romantikus kastély parkjának kerítése mellett.


Pedig onnan alig 50 méterre az útkereszteződésben, a kastélypark bejáratával szemben nagy szikladarab, alig munkáltan, függőlegesen, felül dombormű, alatta német nyelvű tábla, ahonnan megtudhatjuk, hogy ebben a kastélyban élt és gyógyított a "szegények orvosa" Dr. Batthyány Strattmann László. Kétnyelvű tábla a kastély kovácsoltvas bejárata mellett található.


A kastélypark félig gondozott (nyírt bokrok és falécekből összeácsolt fél méter átmérőjű golyók a füvön, de a kőmedence üres és gazos), maga a kastély szépen renovált és karbantartott. Jelenleg néprajzi múzeum. Most éppen román-balkáni-szláv anyag látható a termekben. A nagy koncertterem és könyvtárszoba az, ami őrzi a ház korábbi tulajdonosának megfelelő főúri jelleget.


Körbejárjuk az emeleti kiállító-helyiségeket, megcsodáljuk a népi élet és vallásosság nagyon szép tárgyi emlékeit.
Az egy szem életerős fiatalembertől, aki a füvön pihenő farkaskutya mellett élőlény a kastélyban, tudakolom, vajon van-e valami anyag a ház korábbi gazdájáról?
A földszinti bal oldali folyosó végén, mely őrzi a valamikori loggiás szerkezetét, bár üveggel zárták az udvartól,három keretezett tabló, egy olaj-arckép és két dagerrotípia, kétnyelvű aláírásokkal, mesél a szentéletű főúrról, aki szemészorvosként szolgálta szegényeit és akinek boldoggá avatását várja a magyar katolikus egyház.


Nem rossz hely ez a Kittsee-Köpcsény egy magyarnak aki talán keresztény is, aki értelmiségnek is tartja magát és mintát keres a társadalmi hasznosság nagyon szép elveinek mindennapi aprópénzre váltásához.
kép és szöveg - DI -



1998. jĂşlius 14., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület