CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. jĂşlius 14., kedd 00:00


Három keretezett tabló, egy olaj-arckép és két dagerrotípia

Dr.Batthyány Strattmann László kastélyában, Köpcsényben

Jártál már Köpcsényben?

Dr.Batthyány Strattmann László kastélyában



Ha igen, már nem mai gyerek vagy. Én véletlenül kerültem Kittsee-be, Ausztria felső részén a Fertő tó felett, nem messze a szlovák határtól, így Pozsonytól is, vagy az osztrák Hainburgtól. Közel van, mintegy 60-70 km-re Sopronhoz, kellemes órás kocsikázás.(Ma már nem az ismert világ széle, mint Hainburg egykor a Római Birodalom végbástyájaként.) Ha feleségem nem olvassa útközben a bédekkert, biztosan átfutunk ezen a kis falun és elkanyarodunk a romantikus kastély parkjának kerítése mellett.


Pedig onnan alig 50 méterre az útkereszteződésben, a kastélypark bejáratával szemben nagy szikladarab, alig munkáltan, függőlegesen, felül dombormű, alatta német nyelvű tábla, ahonnan megtudhatjuk, hogy ebben a kastélyban élt és gyógyított a "szegények orvosa" Dr. Batthyány Strattmann László. Kétnyelvű tábla a kastély kovácsoltvas bejárata mellett található.


A kastélypark félig gondozott (nyírt bokrok és falécekből összeácsolt fél méter átmérőjű golyók a füvön, de a kőmedence üres és gazos), maga a kastély szépen renovált és karbantartott. Jelenleg néprajzi múzeum. Most éppen román-balkáni-szláv anyag látható a termekben. A nagy koncertterem és könyvtárszoba az, ami őrzi a ház korábbi tulajdonosának megfelelő főúri jelleget.


Körbejárjuk az emeleti kiállító-helyiségeket, megcsodáljuk a népi élet és vallásosság nagyon szép tárgyi emlékeit.
Az egy szem életerős fiatalembertől, aki a füvön pihenő farkaskutya mellett élőlény a kastélyban, tudakolom, vajon van-e valami anyag a ház korábbi gazdájáról?
A földszinti bal oldali folyosó végén, mely őrzi a valamikori loggiás szerkezetét, bár üveggel zárták az udvartól,három keretezett tabló, egy olaj-arckép és két dagerrotípia, kétnyelvű aláírásokkal, mesél a szentéletű főúrról, aki szemészorvosként szolgálta szegényeit és akinek boldoggá avatását várja a magyar katolikus egyház.


Nem rossz hely ez a Kittsee-Köpcsény egy magyarnak aki talán keresztény is, aki értelmiségnek is tartja magát és mintát keres a társadalmi hasznosság nagyon szép elveinek mindennapi aprópénzre váltásához.
kép és szöveg - DI -