CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kreativitás minden mennyiségben


Az egyetemeken, főiskolákon tanulók számára a május vége a szorgalmi időszak végét jelenti. Megkezdődnek a vizsgák. Sopronban van egy intézmény, ahol a diákoknak még nem a beszámolók tanulásán jár az esze, hanem egy – számukra – sokkal fontosabb eseményen. A fentiekben körvonalazott hely a – négy évvel ezelőtt megalakult – Alkalmazott Művészeti Intézet, bennfenteseknek egyszerűen csak AMI. Ennek a szellemi műhelynek a tevékenysége színesíti, gazdagítja évről-évre a soproni kulturális rendezvények palettáját. 1994 óta minden tanév végén – szervezéstől függően félévente is – kiállítást rendez az Intézet, ahol bemutatja az adott év művészeti termésének legjavát. A korábban csak "belsősöknek szánt" munkabemutatókból igazi, komoly kiállítások sora fejlődött ki. A kiállítótermek is ennek megfelelően változtak; kezdetben a volt KISZ-házban, később az Intézet Deák téri épületében, második éve pedig a Festőteremben kap helyet a nem mindennapi kiállítás. Nem mindennapi, mert egy ilyen tárlaton a látogató nemcsak a munkák, választott témák végeredményét, konklúzióját ismerheti meg, hanem vázlatok, tervek, előtanulmányok vezetik végig a különböző fejlődési fokozatokon, melynek végén nem mindig áll világrengető remekmű. Nem is ez a cél! A feladatok arra szolgálnak, hogy bővítsék az ismeretanyagot, gondolkodásra, együttgondolkodásra késztessék a tervezőt és a befogadót egyaránt.
A május 23-dikán nyílott kiállítást dr. Winkler András prorektor nyitotta meg, Mészáros György, az Intézet megbízott tanszékvezetője pedig röviden beszélt a kiállítási koncepcióról.

A megnyitó után a Soproni Zeneiskola Ütőegyüttesének rögtönzött koncertje oldotta a hangulatot.
A szervezés elsőrangú: a háromszög alapú hasábokká alakított paravánok rengetegében bóklászó nézőt maga a kiállított anyag vezeti végig az ún. alapképzőtől a szakmai tervezésig. A Festőterem két terme lehetőséget nyújtott arra, hogy ez a két súlypont elkülönüljön egymástól. Aki korábban is figyelemmel kísérte a Művészeti Intézet kiállításait, tudhatja, hogy eddig nem volt szokás elkülöníteni a kétféle, eltérő nézőpontot igénylő munkákat. Hiszen amíg egy – sokszor elvont -, gondolkodást igénylő autonóm alkotás (csendélet, akt, illusztráció, szobor) az alkotó kénye-kedve szerint készülhet és hosszas elmélyedést igényel a befogadó részéről, addig a szaktervezés során létrejövő alkalmazott művészeti tervezés (ipari formatervezés, bútortervezés, építészeti környezetalakítás, belsőépítészet) során kialakult formák, tárgyak jobban függenek a megvalósíthatóságtól, a tömeggyártástól; a tervezőnek gyakorlatilag a technológiától "gúzsbakötve kell ugrálnia". Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy egyik vagy másik művészeti irány kevesebb lenne a másiknál. Ellenkezőleg! Együttes jelenlétük biztosítja azt a sokszínűséget, személyes látásmódot, amely jellemző a kiállítás egészére.
Már a kiállítás kapujában megcsodálhatunk egy "lovasszobrot", melynek rikítóan sárga lova Don Quijote Rosinante-jére emlékeztet, rózsaszín lovasa pedig üres markával, mintegy a kivont kard "helyével" riogatja a kiállításra érkezőt. A kompozíció alatt pedig egy rakás szemét, paravánhulladék, színes papírcsíkok.

Felérve az első emeletre, a kisebbik teremben kaptak helyet az alaptárgyi képzésben készült munkák: gipsztorzók, másolatok, szénrajzok, grafikák, könyvillusztrációk, anatómiai tanulmányok – koponyák, csontok és ezek rajzai –, színtan és festmények. Elég vegyes a kép, de mindegyik munka közös jellemzője: a minőség. A tárgyi és a technológiai tudás egyszerre van jelen.

Átérve a nagyterembe képet kapunk a három szakirány, a belsőépítészek, a bútoripari formatervezők és a csomagolástervezők munkájáról. A központi térben kaptak helyet a harmadéves formatervezők és a negyedéves belsőépítészek munkái: széktervek, és azok tárgyiasult változatai, asztal- és komplett "dolgozósarok"-modellek láthatók. A paravánok túloldalán a másod- és harmadéves belsőépítészek épülettervei, átalakítási tervei és modelljei, a negyedéves formatervezők bútortervei és a harmadéves csomagolástervezők ládatervei és makettjei, palack és flakontervei kaptak helyet.

A hátsó falon a negyedéves belsőépítészek és másodéves csomagolástervezők munkái láthatók.
Külön sarokban található a hallgatók által készített tipográfiai munkák, betűkapcsolatok és egyéb kompozíciós tervek.
Összhatásában és szakmai színvonalában a kiállítás mindenképpen elsőrangú, és június 7-ig van módja megtekinteni minden érdeklődőnek. Akár többször is!
Go-Ga
Fotó: Németh Péter



1998. május 24., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület