CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Építészet, nyelv és barátság

Építészet, nyelv és barátság

Alvar Aalto és a finn építészet kiállítása

Augusztus 25-én Alvar Aalto, az ismert építész születésének századik évfordulóján a huszadik századi finn építészetet bemutató fotokiállítás nyílt a Várkerület Galériában. A Soproni Magyar-Finn Baráti Kör szervezésében a budapesti Finn Nagykövetség vándorkiállítását láthatják a soproni művészetbarátok. A képek nemcsak Alvar Aalto, hanem számos kiváló kortársa munkáiból is ízelítőt adnak.


Villa Mairea, Noomarkku

Mint azt a megnyitóbeszédben hallhattuk, a modern építészetet szigorú elvek szabályozzák; a nemzetköziség és az jellemezi, hogy az építészeti formák kialakításakor szabályszerűségre törekednek. Az épületek funkcióját mindenek fölé helyezik. Ezeket a megkötéseket a kor finn építészei sem hagyták figyelmen kívül, de munkáikból - ellentétben legtöbb külföldi kortársukkal - nem zárták ki teljesen a természeti formákat és természetes anyagokat - azaz az életet.
A fa építőanyagként való felhasználása hosszú múltra tekint vissza az északi országokban, s bár a század építészei a fehérre vakolt, sima falakat részesítették előnyben, a finn művészek nem hajlottak példájuk követésére. Jelentőségük abban áll, hogy új színt, életet vittek a modern építészet viszonylagos egyhangúságába.
A kiállítás szervezője Metz Beatrix építészmérnököt, a Soproni Magyar -Finn Baráti Kör titkárát arra kértük, hogy mutassa be az Internetto olvasóinak a kört.

A tamperei Kaleva templom

-A SMFBK 1986-ban létesült, egyidőben a város és a finnországi Seinäjoki között létrejött testvérvárosi szerződéskötéssel. Mint általában a hazai finn baráti körök, a soproni is azt a feladatot vállalta magára, hogy Finnországot közelebb hozza a térség érdeklődő lakosai számára. Itt a nyugati határszélen ez egy kicsit többet jelent, mint máshol Magyarországon, mivel ez a térség történelmileg a német kulturális nyelvterület hatása alatt áll. A kör tagjai zömében olyan személyek, akiknek vagy munkájukon keresztül, vagy magánéletük terén személyes kapcsolatuk volt, vagy van Finnországgal, vagy a finnekkel. Néhány érdeklődő gimnazista és egyetemista a rokon nyelv iránti szimpátiából és a jövőbeni személyes tervei miatt csatlakozott a körhöz. Jelentőséggel bír ezen a téren a Soproni Egyetem finn kapcsolata.

A helsinki parlament

- Beszéljen a kör jövőbeli terveiről, célkitűzéseiről!
-Mivel állami, illetve városi támogatás nélkül, szinte kizárólagosan önfenntartó a kör működése, ezért a tervek, célkitűzések csak szerények lehetnek. Mindenképp célunk az erős német kulturális-nyelvi befolyás mellett egy nagyon eltérő egyéni, színes foltként létezni, egy más , de szintén európai és emberi világot folyamatos fejlődésében bemutatni.

A parlament kupolája

- Mit üzen az Internetto olvasóinak ?
1998-ban a nagy finn építész és designer Alvar Aalto születésének centenáriumát ünnepeljük.:az ő életműve, és egyben a finn építészet és tárgykultúra magas szinten példát mutat ember és természeti környezete összhangjának megvalósításáról és fenntartásáról.

Szöveg: Tóth Éva
Kép: Kálmán József



1998. szeptember 02., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület