CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. szeptember 02., szerda 00:00


Építészet, nyelv és barátság

Alvar Aalto és a finn építészet kiállítása

Építészet, nyelv és barátság

Alvar Aalto és a finn építészet kiállítása

Augusztus 25-én Alvar Aalto, az ismert építész születésének századik évfordulóján a huszadik századi finn építészetet bemutató fotokiállítás nyílt a Várkerület Galériában. A Soproni Magyar-Finn Baráti Kör szervezésében a budapesti Finn Nagykövetség vándorkiállítását láthatják a soproni művészetbarátok. A képek nemcsak Alvar Aalto, hanem számos kiváló kortársa munkáiból is ízelítőt adnak.


Villa Mairea, Noomarkku

Mint azt a megnyitóbeszédben hallhattuk, a modern építészetet szigorú elvek szabályozzák; a nemzetköziség és az jellemezi, hogy az építészeti formák kialakításakor szabályszerűségre törekednek. Az épületek funkcióját mindenek fölé helyezik. Ezeket a megkötéseket a kor finn építészei sem hagyták figyelmen kívül, de munkáikból - ellentétben legtöbb külföldi kortársukkal - nem zárták ki teljesen a természeti formákat és természetes anyagokat - azaz az életet.
A fa építőanyagként való felhasználása hosszú múltra tekint vissza az északi országokban, s bár a század építészei a fehérre vakolt, sima falakat részesítették előnyben, a finn művészek nem hajlottak példájuk követésére. Jelentőségük abban áll, hogy új színt, életet vittek a modern építészet viszonylagos egyhangúságába.
A kiállítás szervezője Metz Beatrix építészmérnököt, a Soproni Magyar -Finn Baráti Kör titkárát arra kértük, hogy mutassa be az Internetto olvasóinak a kört.

A tamperei Kaleva templom

-A SMFBK 1986-ban létesült, egyidőben a város és a finnországi Seinäjoki között létrejött testvérvárosi szerződéskötéssel. Mint általában a hazai finn baráti körök, a soproni is azt a feladatot vállalta magára, hogy Finnországot közelebb hozza a térség érdeklődő lakosai számára. Itt a nyugati határszélen ez egy kicsit többet jelent, mint máshol Magyarországon, mivel ez a térség történelmileg a német kulturális nyelvterület hatása alatt áll. A kör tagjai zömében olyan személyek, akiknek vagy munkájukon keresztül, vagy magánéletük terén személyes kapcsolatuk volt, vagy van Finnországgal, vagy a finnekkel. Néhány érdeklődő gimnazista és egyetemista a rokon nyelv iránti szimpátiából és a jövőbeni személyes tervei miatt csatlakozott a körhöz. Jelentőséggel bír ezen a téren a Soproni Egyetem finn kapcsolata.

A helsinki parlament

- Beszéljen a kör jövőbeli terveiről, célkitűzéseiről!
-Mivel állami, illetve városi támogatás nélkül, szinte kizárólagosan önfenntartó a kör működése, ezért a tervek, célkitűzések csak szerények lehetnek. Mindenképp célunk az erős német kulturális-nyelvi befolyás mellett egy nagyon eltérő egyéni, színes foltként létezni, egy más , de szintén európai és emberi világot folyamatos fejlődésében bemutatni.

A parlament kupolája

- Mit üzen az Internetto olvasóinak ?
1998-ban a nagy finn építész és designer Alvar Aalto születésének centenáriumát ünnepeljük.:az ő életműve, és egyben a finn építészet és tárgykultúra magas szinten példát mutat ember és természeti környezete összhangjának megvalósításáról és fenntartásáról.

Szöveg: Tóth Éva
Kép: Kálmán József