CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A 15. Magyar Textilbiennálé díjazottjainak kiállítása a Festőteremben

A 15. Magyar Textilbiennálé díjazottjainak kiállítása a Festőteremben

Egy nem hétköznapi kiállítás

A címben megfogalmazottakért illik a felelősséget vállalni! Nem is tudom, kinek a fejében fogalmazódhatott meg az ötlet, hogy egy ilyen, ünnepszámba menő kiállítást egy közönséges csütörtök délelőttjén, amikor tisztességes ember (talán a szocialista textilipar délutáni dolgozóit kivéve - és hol van már az?), mondom tisztességes ember alig ér rá, kell megnyitni.
Bármilyen további fejtegetés már sértésszámba menne és ez végképp nem illik ehhez az agyonhallgatott, mégis nagyvonalú kiállításhoz.


Kezdjük a negatívumokkal, ha már az időpontot említettük. Válogatott anyag került Sopronba. Lehet, hogy sok felesleges pillantástól kíméljük meg magunk, amikor csak a díjazott műveket szemléljük a Festőterem falain és padlóján.De könnyen lehet, hogy a mi választásunk nem pont ezekre a művekre esett volna, ha mi vagyunk a meghívók. Persze ez már "benne van a pakliban", a zsűrizés népszerűtlen munkájában. Nem is a zsűrizés kelti fel gyanúnkat, hanem azok a kisplasztika szerű valamik, melyek külföldi alkotások, jól ("túl-jól") fotózottan benne is vannak az illusztris albumban, méretarányaiban eleve megtévesztve a látogatót, de a művészet eszköztárának nyomorúsága már addig nem terjedhet, hogy a nemes anyagok mellett az utazástól deformált papundekli szerepeljen a díjazottak között. Reméljük, hogy a díjat odaítélő asztalát diszíti majd e tárgy in saecula saeculorum, de legalábbis, amíg arra alkalmasabb nem kerül az íróasztal mögé.


Pedig a kiállítás tényleg nagyszerű, az anyag tényleg jól válogatott és a hagyományos értelemben is szép, nemcsak dekoratív. Jól tükrözi alkotóinak szakmabeli felkészültségét (ezzel együtt a kivitelező szakmai tudását is adott esetben), de ezen messzemenően túl, hagyománytisztelően modern alkotások előtt sétálhat a látogató.


Magyar tervezésű használati tárgyak függnek a falakon, melyek akármelyik magyar XX-XXI. századi otthonban helyet kaphatnának a háziak örömére, a jó izlés és az általános kultúra fejlesztésére. Milyen jó lenne valóban ilyen igényű tárgyakat látni egy magyar középosztálybeli polgár lakásában, ilyen kárpitokat a bútorok huzataiként! Ilyen diszítőelemeket a falakon, annak bizonyítékául is, hogy a legegyszerűb anyagok is megnemesednek az értő és szerető kezek alatt!
Szép kiállítást kaptunk ajándékba a sponzoroktól, kísérje szerető figyelem (és nagyobb reklám) ezt a nemes kezdeményezést!

Szöveg -DI-



1998. szeptember 03., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület