CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. szeptember 03., csütörtök 00:00


A 15. Magyar Textilbiennálé díjazottjainak kiállítása a Festőteremben

Egy nem hétköznapi kiállítás

A 15. Magyar Textilbiennálé díjazottjainak kiállítása a Festőteremben

Egy nem hétköznapi kiállítás

A címben megfogalmazottakért illik a felelősséget vállalni! Nem is tudom, kinek a fejében fogalmazódhatott meg az ötlet, hogy egy ilyen, ünnepszámba menő kiállítást egy közönséges csütörtök délelőttjén, amikor tisztességes ember (talán a szocialista textilipar délutáni dolgozóit kivéve - és hol van már az?), mondom tisztességes ember alig ér rá, kell megnyitni.
Bármilyen további fejtegetés már sértésszámba menne és ez végképp nem illik ehhez az agyonhallgatott, mégis nagyvonalú kiállításhoz.


Kezdjük a negatívumokkal, ha már az időpontot említettük. Válogatott anyag került Sopronba. Lehet, hogy sok felesleges pillantástól kíméljük meg magunk, amikor csak a díjazott műveket szemléljük a Festőterem falain és padlóján.De könnyen lehet, hogy a mi választásunk nem pont ezekre a művekre esett volna, ha mi vagyunk a meghívók. Persze ez már "benne van a pakliban", a zsűrizés népszerűtlen munkájában. Nem is a zsűrizés kelti fel gyanúnkat, hanem azok a kisplasztika szerű valamik, melyek külföldi alkotások, jól ("túl-jól") fotózottan benne is vannak az illusztris albumban, méretarányaiban eleve megtévesztve a látogatót, de a művészet eszköztárának nyomorúsága már addig nem terjedhet, hogy a nemes anyagok mellett az utazástól deformált papundekli szerepeljen a díjazottak között. Reméljük, hogy a díjat odaítélő asztalát diszíti majd e tárgy in saecula saeculorum, de legalábbis, amíg arra alkalmasabb nem kerül az íróasztal mögé.


Pedig a kiállítás tényleg nagyszerű, az anyag tényleg jól válogatott és a hagyományos értelemben is szép, nemcsak dekoratív. Jól tükrözi alkotóinak szakmabeli felkészültségét (ezzel együtt a kivitelező szakmai tudását is adott esetben), de ezen messzemenően túl, hagyománytisztelően modern alkotások előtt sétálhat a látogató.


Magyar tervezésű használati tárgyak függnek a falakon, melyek akármelyik magyar XX-XXI. századi otthonban helyet kaphatnának a háziak örömére, a jó izlés és az általános kultúra fejlesztésére. Milyen jó lenne valóban ilyen igényű tárgyakat látni egy magyar középosztálybeli polgár lakásában, ilyen kárpitokat a bútorok huzataiként! Ilyen diszítőelemeket a falakon, annak bizonyítékául is, hogy a legegyszerűb anyagok is megnemesednek az értő és szerető kezek alatt!
Szép kiállítást kaptunk ajándékba a sponzoroktól, kísérje szerető figyelem (és nagyobb reklám) ezt a nemes kezdeményezést!

Szöveg -DI-