CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Katasztrófális pézügyi helyzetben

Katasztrófális pézügyi helyzetben

Szociális háló alulnézetben 3.

Utolsó kérdésem talán egyben a legkönnyebb és egyben a legnehezebb: hogyan van meg mindennek az anyagi feltétele?
Intézetünk költségvetése évi 120 millió forint körül van. Ennek több, mint 90%-a normatív támogatás és csak 10%-a önkormányzati hozzájárulás. Tehát államilag elismert és támogatott, de egyben előírt szakfeladatokat végzünk, vállalunk át az Önkormányzattól (gyermekek átmeneti otthona, ami régen a csecsemőotthon volt, a hajléktalan ellátás, a szociális gondozás,gyermekjóléti szolgálat, idősek napközije,a családgondozás, idősek átmeneti otthona). Ez mind alapfeladat, törvény írja elő.Ebben az évben a 110 millió forinthoz 12 millió forintot kapunk a várostól. Ebből a pénzből nagyjából ki is lehet jönni. Persze vannak még saját bevételeink, mert a szolgáltatásainkat van ugyan, aki ingyen kapja, de ez nem mindenütt célszerű. Sokszor már csak a szolgáltatás (egy adag ebéd) megbecsüléséért annak tényleges értékének töredékét ugyan, de el kell fogadnunk, nehogy adott esetben az olcsó kosztot mondjuk a kutya egye meg. Mondom, a tényleges bekerülési költség töredékéről van szó, amit a nagyon alacsony jövedelműek is meg tudnak fizetni (pl 250 forintos ebédért 50 ft.) Láttunk már példát az előzőre is.


Iroda, de nagyon is életközelben


Tehát ki lehet jönni ebből a pénzből. Hozzá jönnek még az alapitvány, a támogatások és a pályázatok: ebből az utóbbi lehetőségből épül a volt csecsemőotthon tetőtere.Tehát ebből is sok mindent meg lehet csinálni, de a szerencsétlen dolgozóknak fizetést ebből nem lehet adni. Már előfordult a praxisomban, hogy a kifizetést taktikai okokból halasztottam, de olyan,mint most, hogy 5 millió forinttal tartozzon az intézet , nagyrészt azoknak, akiktől az ebédeket vásároljuk és ezzel az ő fizetőképességüket szüntessük meg, olyan még nem. Képzelje el, ha egy ilyen intézetnek mondjuk éppen most 200000 forint van a számláján. Sem több, sem kevesebb. Ez azért sok mindent elmond.Harmadnaponta írok levelet azoknak, akiknek tartozom, hogy a helyzetünkről beszámoljak.Eddig csak 40000 forint a büntető kamat. A jövő heti önkormányzati ülésen dől el, kapunk-e pénzt.


Először is meg kell élni, aztán mi is benn leszünk a 27%-ban


A gondozás személyi feltételei is normatívak?
Azt kell, hogy mondjam, hál'Istennek, igen. Ugyanis állandó engedélyt csak azon tevékenységek végzésére kapunk, ahol kellő számú és képesítésű - ez pedig sok esetben felsőfokú képesítést jelent - szakemberrel rendelkezünk.A jelenlegi nyolc szakfeladatból jelenleg csak az egyik kapta meg az állandó engedélyt, a többinél csak ideiglenes engedéllyel rendelkezünk, záros határidőn belül, a jövő év végéig teljesítenünk kell az ilyen irányú normatívákat.


Szeretlek, kis szeleburdi!


Összesen 68 ember hiányzik.Jelenleg messze túl vagyunk a diplomás-nem diplomás arányon, jelenleg csak olyan embert veszek fel, aki diplomával rendelkezik, vagy itt szerzi meg a diplomáját. Jelenleg is 14-en tanulnak tovább főiskolán. Év végére 40% fölött lesz a diplomások aránya.Ez azért jelent valamit. Jelzi azokat a feladatokat is, amiket ilyen munkatársakkal szeretnénk megoldani.
- DI -
Fotó: a szerző ill. Kotány Viktor



1998. október 04., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület