CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. október 04., vasárnap 00:00


Katasztrófális pézügyi helyzetben

Szociális háló alulnézetben 3.

Katasztrófális pézügyi helyzetben

Szociális háló alulnézetben 3.

Utolsó kérdésem talán egyben a legkönnyebb és egyben a legnehezebb: hogyan van meg mindennek az anyagi feltétele?
Intézetünk költségvetése évi 120 millió forint körül van. Ennek több, mint 90%-a normatív támogatás és csak 10%-a önkormányzati hozzájárulás. Tehát államilag elismert és támogatott, de egyben előírt szakfeladatokat végzünk, vállalunk át az Önkormányzattól (gyermekek átmeneti otthona, ami régen a csecsemőotthon volt, a hajléktalan ellátás, a szociális gondozás,gyermekjóléti szolgálat, idősek napközije,a családgondozás, idősek átmeneti otthona). Ez mind alapfeladat, törvény írja elő.Ebben az évben a 110 millió forinthoz 12 millió forintot kapunk a várostól. Ebből a pénzből nagyjából ki is lehet jönni. Persze vannak még saját bevételeink, mert a szolgáltatásainkat van ugyan, aki ingyen kapja, de ez nem mindenütt célszerű. Sokszor már csak a szolgáltatás (egy adag ebéd) megbecsüléséért annak tényleges értékének töredékét ugyan, de el kell fogadnunk, nehogy adott esetben az olcsó kosztot mondjuk a kutya egye meg. Mondom, a tényleges bekerülési költség töredékéről van szó, amit a nagyon alacsony jövedelműek is meg tudnak fizetni (pl 250 forintos ebédért 50 ft.) Láttunk már példát az előzőre is.


Iroda, de nagyon is életközelben


Tehát ki lehet jönni ebből a pénzből. Hozzá jönnek még az alapitvány, a támogatások és a pályázatok: ebből az utóbbi lehetőségből épül a volt csecsemőotthon tetőtere.Tehát ebből is sok mindent meg lehet csinálni, de a szerencsétlen dolgozóknak fizetést ebből nem lehet adni. Már előfordult a praxisomban, hogy a kifizetést taktikai okokból halasztottam, de olyan,mint most, hogy 5 millió forinttal tartozzon az intézet , nagyrészt azoknak, akiktől az ebédeket vásároljuk és ezzel az ő fizetőképességüket szüntessük meg, olyan még nem. Képzelje el, ha egy ilyen intézetnek mondjuk éppen most 200000 forint van a számláján. Sem több, sem kevesebb. Ez azért sok mindent elmond.Harmadnaponta írok levelet azoknak, akiknek tartozom, hogy a helyzetünkről beszámoljak.Eddig csak 40000 forint a büntető kamat. A jövő heti önkormányzati ülésen dől el, kapunk-e pénzt.


Először is meg kell élni, aztán mi is benn leszünk a 27%-ban


A gondozás személyi feltételei is normatívak?
Azt kell, hogy mondjam, hál'Istennek, igen. Ugyanis állandó engedélyt csak azon tevékenységek végzésére kapunk, ahol kellő számú és képesítésű - ez pedig sok esetben felsőfokú képesítést jelent - szakemberrel rendelkezünk.A jelenlegi nyolc szakfeladatból jelenleg csak az egyik kapta meg az állandó engedélyt, a többinél csak ideiglenes engedéllyel rendelkezünk, záros határidőn belül, a jövő év végéig teljesítenünk kell az ilyen irányú normatívákat.


Szeretlek, kis szeleburdi!


Összesen 68 ember hiányzik.Jelenleg messze túl vagyunk a diplomás-nem diplomás arányon, jelenleg csak olyan embert veszek fel, aki diplomával rendelkezik, vagy itt szerzi meg a diplomáját. Jelenleg is 14-en tanulnak tovább főiskolán. Év végére 40% fölött lesz a diplomások aránya.Ez azért jelent valamit. Jelzi azokat a feladatokat is, amiket ilyen munkatársakkal szeretnénk megoldani.
- DI -
Fotó: a szerző ill. Kotány Viktor