CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy folytonosan megújuló életmű

Egy folytonosan megújuló életmű

Sulyok Gabriella grafikusművész kiállítása


A Pannónia Medhotelban december 5-én nyitotta meg Gyurkovics Tibor költő,író Sulyok Gabriellának, Sopron szülöttének grafikai kiállítását.

Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik figyelemmel kísérhették Sulyok Gabriella művészi pályáját a magyarországi visszatéréstől napjainkig.

A művésznő maga soha nem tagadta az arab világban töltött évek meghatározó szerepét téma, de főleg formaválasztásában. Ezek a formák változtak az évek folyamán, hol konkrétabb, hol átvittebb értelműek, általánosabbak lettek, majd ismét a konkrétabb felé fordulva telítődtek új és új tartalmakkal. Mindezek közben természetesen jellegükben is változtak, de végig alap-helyzetként fogadtak magukba konkrét helyzeteket, tükröztek általánosan emberit, tisztultak le a legvégsőkig, hogy ismét felvegyenek magukba az élet bonyolultságából.

Ez a kiállítás a nyolcvanas évek végétől napjainkig nyújt izelítőt és valamelyes áttekintést Sulyok Gabriella művészetéből, lehetővé téve a tárlatlátogatásba most bekapcsolódóknak is, hogy folyamatában lássák az általam is igen nagyrabecsült alkotó munkájának keresztmetszetét, formai és tartalmi változásait.Képeket láthatunk a "Sumér agyagtáblákhoz", a "Száz éves a mozi", és "Gyurkovics Tibor verseihez" c. legújabb sorozatából. Amellett, hogy lassan témaként a legegyszerűbbet és legáltalánosabbat választó, csak melléknévi igeneveket címekül adó művésznő minden egyes rajza rólunk szól, meglehetősen irónikusan, kicsit gúnyosan ábrázolt alakjai, helyzetei a valós életből költöztek a papírra, hogy akár krétarajzain akár sokszorosító grafikai megjelenítéssel ábrázolja őket, az élethez hasonlóan hangsúlyozva az erotikus motívumokat, melyek már az ősi művészetek tématárába is beletartoztak.

Nem árnyak nélküli ez a kiállítás: sok a vér: akár az élet keletkezésénél, akár konkrét sebészi tevékenységek általános ábrázolásakor: az árnyak belopóznak a legfehérebben hagyott grafikai felületekbe is, a vonalas rajzokat tónusossá, plasztikussá, érzelmekkel gazdagon átszőtté téve.

Igazi karácsonyi ajándék ez a tárlat: Sulyok Gabriella ajándéka szülővárosának, Sopronnak. Csak hangsúlyváltásként értelmezhetők az apró méretű illusztrációk, melyek Gyurkovics Tibor legújabb verseskötetéhez készültek. Magam nagyon szerencsés találkozásnak tartom a két művészét, melynek révén a művésznő rajzai a széles értelemben vett művészetbarátok minden rétege számára megkönnyítette a művésznő műveinek értelmezését.

Számomra, aki javarészt a szakirodalom böngészésén túl alig merészkedem a könyvesbolt tájékára mégiscsak azt a fordított irányú csábítást jelentette, hogy a rajzok megtekintése után vettem kezembe Gyurkovics Tibor kötetét, amiért Sulyok Gabriellának külön hálás vagyok.


- DI -



1998. december 06., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület