CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. december 06., vasárnap 00:00


Egy folytonosan megújuló életmű

Sulyok Gabriella grafikusművész kiállítása

Egy folytonosan megújuló életmű

Sulyok Gabriella grafikusművész kiállítása


A Pannónia Medhotelban december 5-én nyitotta meg Gyurkovics Tibor költő,író Sulyok Gabriellának, Sopron szülöttének grafikai kiállítását.

Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik figyelemmel kísérhették Sulyok Gabriella művészi pályáját a magyarországi visszatéréstől napjainkig.

A művésznő maga soha nem tagadta az arab világban töltött évek meghatározó szerepét téma, de főleg formaválasztásában. Ezek a formák változtak az évek folyamán, hol konkrétabb, hol átvittebb értelműek, általánosabbak lettek, majd ismét a konkrétabb felé fordulva telítődtek új és új tartalmakkal. Mindezek közben természetesen jellegükben is változtak, de végig alap-helyzetként fogadtak magukba konkrét helyzeteket, tükröztek általánosan emberit, tisztultak le a legvégsőkig, hogy ismét felvegyenek magukba az élet bonyolultságából.

Ez a kiállítás a nyolcvanas évek végétől napjainkig nyújt izelítőt és valamelyes áttekintést Sulyok Gabriella művészetéből, lehetővé téve a tárlatlátogatásba most bekapcsolódóknak is, hogy folyamatában lássák az általam is igen nagyrabecsült alkotó munkájának keresztmetszetét, formai és tartalmi változásait.Képeket láthatunk a "Sumér agyagtáblákhoz", a "Száz éves a mozi", és "Gyurkovics Tibor verseihez" c. legújabb sorozatából. Amellett, hogy lassan témaként a legegyszerűbbet és legáltalánosabbat választó, csak melléknévi igeneveket címekül adó művésznő minden egyes rajza rólunk szól, meglehetősen irónikusan, kicsit gúnyosan ábrázolt alakjai, helyzetei a valós életből költöztek a papírra, hogy akár krétarajzain akár sokszorosító grafikai megjelenítéssel ábrázolja őket, az élethez hasonlóan hangsúlyozva az erotikus motívumokat, melyek már az ősi művészetek tématárába is beletartoztak.

Nem árnyak nélküli ez a kiállítás: sok a vér: akár az élet keletkezésénél, akár konkrét sebészi tevékenységek általános ábrázolásakor: az árnyak belopóznak a legfehérebben hagyott grafikai felületekbe is, a vonalas rajzokat tónusossá, plasztikussá, érzelmekkel gazdagon átszőtté téve.

Igazi karácsonyi ajándék ez a tárlat: Sulyok Gabriella ajándéka szülővárosának, Sopronnak. Csak hangsúlyváltásként értelmezhetők az apró méretű illusztrációk, melyek Gyurkovics Tibor legújabb verseskötetéhez készültek. Magam nagyon szerencsés találkozásnak tartom a két művészét, melynek révén a művésznő rajzai a széles értelemben vett művészetbarátok minden rétege számára megkönnyítette a művésznő műveinek értelmezését.

Számomra, aki javarészt a szakirodalom böngészésén túl alig merészkedem a könyvesbolt tájékára mégiscsak azt a fordított irányú csábítást jelentette, hogy a rajzok megtekintése után vettem kezembe Gyurkovics Tibor kötetét, amiért Sulyok Gabriellának külön hálás vagyok.


- DI -