CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Tisztemben csak a város érdeke és az igazság fog vezetni."


"Tisztemben csak a város érdeke és az igazság fog vezetni."

A 120 éve született Thurner Mihály polgármester (1878-1952) emlékére

Megjelent Sopron város és a Soproni Levéltár kiadványa (részlet)

Beköszöntő


Sopron városa születése 120. évfordulóján szoborral, kiállítással és emlékkönyvvel emlékezik legnagyobb polgármestereinek egyikére, Sopronyi-Thurner Mihályra, aki 1918 és 1941 között 23 évig állt a város élén. Motorja volt a Sopront Magyarország számára megmentő népszavazásnak, majd az új viszonyok között a teendőket jól felismerve Sopront a hazai idegenforgalom egyik központjává, a textilipar honi fellegvárává, a kultúra, a tudomány, a művészetek pártolásáról ismert polgár- és iskolavárossá tette, amelyet az külső megjelenésében is kellőképpen reprezentált. A város vezetői sok tekintetben ma sem kívánhatnak többet annál, minthogy visszaállítsák és megőrizzék a korszak végére elért vívmányokat.

Az építést a rombolás évei követték, a polgármesternek látnia kellett városa pusztulását, a bombák tépte sebeket. Sopron lakosainak egy részét 1944-ben elhurcolták, a másik részét 1946-ban kitelepítették. Az épülő új világ Thurnert méltatlan gyanúsítgatásokkal, mellőzéssel, a városházáról való kitiltással illette. Emléke, érdemei azonban nem merültek feledésbe, bizonyítéka ennek a 120. évforduló méltó ünneplése.

Az életmű teljes igényű, monografikus feltárására nem vállalkozhattunk e kötetben. A bevezető írás a “Magyarok maradtunk” konferenciakötetben már megjelent előadás új kutatási adatokkal bővített változata, a polgármester életművének rövid összefoglalását adja.

Kubinszky Mihály tanulmánya Sopron építészetének fejlődését vázolja fel a Thurner Mihály polgármestersége alatti években, amikor a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért soproni építészet hasznosan szolgálta a várospolitika céljait.

A dokumentumtár, nevének megfelelően, Thurner Mihály életének levéltári forrásait, beszédeket, sajtóanyagot, fotókat tesz közzé. Utóbbiakat a Soproni Levéltár fotógyűjteményéből és a Sopronyi-Thurner Ferenc által a Soproni Múzeumnak adományozott album anyagából válogattuk. Úgy gondoljuk, a polgármester tettei, gondolkodása, várospolitikai nézetei ezekből a dokumentumokból ismerhetők meg igazán. Nem annyira folyamatos olvasásra, mint alkalmankénti szemelgetésre, egy-egy beszéd, megnyilatkozás alapos végiggondolására buzdítunk. Máig tartó aktualitásuk, frissességük élvezetes, izgalmas olvasmánnyá teszi e régi írásokat a ma élő soproniak számára, olvasásuk a ma várospolitikusai számára sem tanulságok nélkül való .
Reméljük, hogy segítségükkel az olvasó jobban megismerheti Thurner Mihályt, a polgármestert és az embert, a korabeli Sopront, az akkor élt embereket.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a polgármester Kanadában élő fiának, Sopronyi-Thurner Ferencnek, aki több eddig ismeretlen adattal egészítette ki a bevezető tanulmányt, valamint számos családi emléket, olajfestményt, fotóalbumot, könyveket adományozott a Soproni Múzeumnak, kárpótlásból származó jövedelmét pedig 1996-ban a városnak ajánlotta fel, édesapja emlékének gondozására.

Külön köszönet illeti dr.Gimesi Szabolcs polgármester urat, aki mindenben felkarolta és támogatta a jeles évforduló méltó megünneplését,előkészítésére emlékbizottságot hozott létre, szorgalmazta a szoborállítás gondolatát. Ugyancsak itt fejezzük ki köszönetünket Hanzséros Ágnes főtanácsos asszonynak a gyakorlati teendők szakszerű és lelkes lebonyolításáért, valamint támogatóinknak, akik nagylelkű adományaikkal segítették az emlékkönyv megjelenését.

a szerkesztő

- A kötet megvásárolható 800,- Ft-os áron Soproni Levéltárban a nyitvataratási időben



1998. december 14., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület