CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. december 14., hétfő 00:00


"Tisztemben csak a város érdeke és az igazság fog vezetni."

A 120 éve született Thurner Mihály polgármester (1878-1952)


"Tisztemben csak a város érdeke és az igazság fog vezetni."

A 120 éve született Thurner Mihály polgármester (1878-1952) emlékére

Megjelent Sopron város és a Soproni Levéltár kiadványa (részlet)

Beköszöntő


Sopron városa születése 120. évfordulóján szoborral, kiállítással és emlékkönyvvel emlékezik legnagyobb polgármestereinek egyikére, Sopronyi-Thurner Mihályra, aki 1918 és 1941 között 23 évig állt a város élén. Motorja volt a Sopront Magyarország számára megmentő népszavazásnak, majd az új viszonyok között a teendőket jól felismerve Sopront a hazai idegenforgalom egyik központjává, a textilipar honi fellegvárává, a kultúra, a tudomány, a művészetek pártolásáról ismert polgár- és iskolavárossá tette, amelyet az külső megjelenésében is kellőképpen reprezentált. A város vezetői sok tekintetben ma sem kívánhatnak többet annál, minthogy visszaállítsák és megőrizzék a korszak végére elért vívmányokat.

Az építést a rombolás évei követték, a polgármesternek látnia kellett városa pusztulását, a bombák tépte sebeket. Sopron lakosainak egy részét 1944-ben elhurcolták, a másik részét 1946-ban kitelepítették. Az épülő új világ Thurnert méltatlan gyanúsítgatásokkal, mellőzéssel, a városházáról való kitiltással illette. Emléke, érdemei azonban nem merültek feledésbe, bizonyítéka ennek a 120. évforduló méltó ünneplése.

Az életmű teljes igényű, monografikus feltárására nem vállalkozhattunk e kötetben. A bevezető írás a “Magyarok maradtunk” konferenciakötetben már megjelent előadás új kutatási adatokkal bővített változata, a polgármester életművének rövid összefoglalását adja.

Kubinszky Mihály tanulmánya Sopron építészetének fejlődését vázolja fel a Thurner Mihály polgármestersége alatti években, amikor a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért soproni építészet hasznosan szolgálta a várospolitika céljait.

A dokumentumtár, nevének megfelelően, Thurner Mihály életének levéltári forrásait, beszédeket, sajtóanyagot, fotókat tesz közzé. Utóbbiakat a Soproni Levéltár fotógyűjteményéből és a Sopronyi-Thurner Ferenc által a Soproni Múzeumnak adományozott album anyagából válogattuk. Úgy gondoljuk, a polgármester tettei, gondolkodása, várospolitikai nézetei ezekből a dokumentumokból ismerhetők meg igazán. Nem annyira folyamatos olvasásra, mint alkalmankénti szemelgetésre, egy-egy beszéd, megnyilatkozás alapos végiggondolására buzdítunk. Máig tartó aktualitásuk, frissességük élvezetes, izgalmas olvasmánnyá teszi e régi írásokat a ma élő soproniak számára, olvasásuk a ma várospolitikusai számára sem tanulságok nélkül való .
Reméljük, hogy segítségükkel az olvasó jobban megismerheti Thurner Mihályt, a polgármestert és az embert, a korabeli Sopront, az akkor élt embereket.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a polgármester Kanadában élő fiának, Sopronyi-Thurner Ferencnek, aki több eddig ismeretlen adattal egészítette ki a bevezető tanulmányt, valamint számos családi emléket, olajfestményt, fotóalbumot, könyveket adományozott a Soproni Múzeumnak, kárpótlásból származó jövedelmét pedig 1996-ban a városnak ajánlotta fel, édesapja emlékének gondozására.

Külön köszönet illeti dr.Gimesi Szabolcs polgármester urat, aki mindenben felkarolta és támogatta a jeles évforduló méltó megünneplését,előkészítésére emlékbizottságot hozott létre, szorgalmazta a szoborállítás gondolatát. Ugyancsak itt fejezzük ki köszönetünket Hanzséros Ágnes főtanácsos asszonynak a gyakorlati teendők szakszerű és lelkes lebonyolításáért, valamint támogatóinknak, akik nagylelkű adományaikkal segítették az emlékkönyv megjelenését.

a szerkesztő

- A kötet megvásárolható 800,- Ft-os áron Soproni Levéltárban a nyitvataratási időben