CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Talán a kor kényszerítette lehetőségek ismeretében lett más… az elmúlt rendszerben

Talán a kor kényszerítette lehetőségek ismeretében lett más… az elmúlt rendszerben

Kiállítás Rékassy Csaba műveiből a nagycenki Lukács & Horváth Galériában


Sulyok Gabriella soproni grafikusművész, a kiállító grafikus volt főiskolai évfolyamtársa nyitotta meg 1998.07.24-én, pénteken Rékassy Csaba (1937-1989) kiállítását



Kicsit jelképes erejű volt ez a megnyitó, hiszen a Főiskolán abban az időben egy különlegesen tehetséges, összetartó nemzedék jött össze, akiknek - legalább szellemi - kapcsolata nem szakadt meg a főiskola elvégzésével. A grafikusoknál Kondor Béla és Gácsi Mihály, vagy a szobrászoknál Borsos Miklós keze alatt Csekovszky Árpád. Ahogy ez utóbbi másfél éve, úgy Rékassy már csaknem 10 éve, hogy nincs az élők sorában. Művészete alapján már korán szárnyára kapta a világhír és a föld legkülönbözőbb pontjain állíthatott ki és nyert díjakat is.


Sokan manieristának tartották, éppen mert nem csatlakozott semmiféle divatos, tiszavirág életű irányzathoz, és talán a kor kényszerítette lehetőségek ismeretében lett az, ami, ahogyan más lett Reich Károly vezetésével a grafikus társadalom java az elmúlt rendszerben. Kicsit posztumusz, kicsit gyűjteményesnek is nevezhető lenne ez a kiállítás, ha nem élne annyira mindannyiunk bensőjében ennek a tehetséges embernek a művészete, életereje, biztos etikai ítélőképessége, ezzel együtt irónikus és humoros életszemlélete, mely biztos kézzel nyúlt minden alkalommal a kritika eszközeihez is. Jelen kiállítás két vezérfonala az Ovidius: Metamorphoses és az Erények rézkarcsorozat, kiegészítve két festménnyel Rékassy sajátos archaizáló stílusában és utolsó műveinek egyike, a Megfigyelő.


A rendkívüli rajztudás, mely csak a legnagyobbakhoz hasonlítható és nem párosult soha öntörvényű, minden áron való modernkedés kényszerével. A népmesék világából induló rajzművész üvegablak-szerű, síkban "kiterített", igényesen míves grafikákkal nyitott a világ felé és ehhez a gyökérhez sohasem lett hűtlen. Egy mai művész immáron klasszikus alkotásai láthatók Nagycenken és üzenik a mai kornak, hogy a tehetséggel párosult hűség minden korban produkálhat "klasszikust", annak minden, a mai kor követelte modernsége mellett.


Csak hálásak lehetünk a nagylelkű, művész- és művészetpártoló Lukács-Horváth házaspárnak, hogy immár nem első esetben (Sopront egy kicsit le is pipálva,) a kortárs művészet legjavából csemegézhetünk nem messze a várostól.
Fotó és szöveg- DI -



1998. július 24., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület