CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. július 24., péntek 00:00


Talán a kor kényszerítette lehetőségek ismeretében lett más… az elmúlt rendszerben

Kiállítás Rékassy Csaba műveiből a nagycenki Lukács & Horvát

Talán a kor kényszerítette lehetőségek ismeretében lett más… az elmúlt rendszerben

Kiállítás Rékassy Csaba műveiből a nagycenki Lukács & Horváth Galériában


Sulyok Gabriella soproni grafikusművész, a kiállító grafikus volt főiskolai évfolyamtársa nyitotta meg 1998.07.24-én, pénteken Rékassy Csaba (1937-1989) kiállítását



Kicsit jelképes erejű volt ez a megnyitó, hiszen a Főiskolán abban az időben egy különlegesen tehetséges, összetartó nemzedék jött össze, akiknek - legalább szellemi - kapcsolata nem szakadt meg a főiskola elvégzésével. A grafikusoknál Kondor Béla és Gácsi Mihály, vagy a szobrászoknál Borsos Miklós keze alatt Csekovszky Árpád. Ahogy ez utóbbi másfél éve, úgy Rékassy már csaknem 10 éve, hogy nincs az élők sorában. Művészete alapján már korán szárnyára kapta a világhír és a föld legkülönbözőbb pontjain állíthatott ki és nyert díjakat is.


Sokan manieristának tartották, éppen mert nem csatlakozott semmiféle divatos, tiszavirág életű irányzathoz, és talán a kor kényszerítette lehetőségek ismeretében lett az, ami, ahogyan más lett Reich Károly vezetésével a grafikus társadalom java az elmúlt rendszerben. Kicsit posztumusz, kicsit gyűjteményesnek is nevezhető lenne ez a kiállítás, ha nem élne annyira mindannyiunk bensőjében ennek a tehetséges embernek a művészete, életereje, biztos etikai ítélőképessége, ezzel együtt irónikus és humoros életszemlélete, mely biztos kézzel nyúlt minden alkalommal a kritika eszközeihez is. Jelen kiállítás két vezérfonala az Ovidius: Metamorphoses és az Erények rézkarcsorozat, kiegészítve két festménnyel Rékassy sajátos archaizáló stílusában és utolsó műveinek egyike, a Megfigyelő.


A rendkívüli rajztudás, mely csak a legnagyobbakhoz hasonlítható és nem párosult soha öntörvényű, minden áron való modernkedés kényszerével. A népmesék világából induló rajzművész üvegablak-szerű, síkban "kiterített", igényesen míves grafikákkal nyitott a világ felé és ehhez a gyökérhez sohasem lett hűtlen. Egy mai művész immáron klasszikus alkotásai láthatók Nagycenken és üzenik a mai kornak, hogy a tehetséggel párosult hűség minden korban produkálhat "klasszikust", annak minden, a mai kor követelte modernsége mellett.


Csak hálásak lehetünk a nagylelkű, művész- és művészetpártoló Lukács-Horváth házaspárnak, hogy immár nem első esetben (Sopront egy kicsit le is pipálva,) a kortárs művészet legjavából csemegézhetünk nem messze a várostól.
Fotó és szöveg- DI -