CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Segítség Erdélynek

Segítség Erdélynek

Óradnán jártunk

A Soproni Erdélyi Kör az óradnai Katolikus Plébánia, nevezetesen Pál Vilmos Barna lelkész áprilisi felhívására kirándulást tervezett Óradnára az ottani Magyar Ház megvalósításának megsegítése érdekében.
A Magyar Ház megépítése azért vetődött fel, mert az óradnai magyarok a román környezetben nagyrészt elrománosodtak, anyanyelvük ápolása nélkül beolvadnának a román nyelvű többségbe. A helyi plébános arra kért bennünket, hogy elképzelését anyagilag is támogassuk, de leginkább a személyes ismeretség, a kapcsolat létrehozása révén a község magyar lakosaiban erősődjék a magyar öntudat.


Nagyvárad érintésével Belényes felé vettük az utunk. Itt megtekintettük az 1975-ben feltárt Medve-barlangot, amely az Aggteleki Cseppkőbarlanghoz hasonlóan rendkívül szép, csodálatos képződményei vannak. A Gyalui-havasok szerpentines útjain végighaladva értük el a Tordai hasadékot. Tordaszentlászlói szállásunk, finom vacsora és majd kiadós reggeli után tovább utaztunk Kolozsvárra, ahol mintegy három órai idegenvezetői kísérettel bejártuk Erdély fővárosának legszebb utcáit, fontosabb emlékhelyeit. Innen haladtunk tovább Dés és Naszód érintésével Óradna felé. A község főterén Pál Vilmos Barna, a helyi plébános és magyarok sokasága várt bennünket, ünnepélyesen virággal.A szállásunkról, ellátásunkról a helyi magyarság gondoskodott.


Másnap 11 órakor ünnepélyes misén vett részt az egész csoport, a pap a prédikációját magyarul és románul is elmondta, majd a mise a magyar himnusszal fejeződött be. Ezután bemutatták az épülő, már fedél alatt álló, 2 emeletes Magyar Házat, amelynek továbbépítéséhez átadtunk 90.000 Ft-ot, azzal az igérettel, hogy azt még néhány ezerrel kiegészítjük hazaérkezésünk után. Délután Radnaborbereken áthaladva csodálhattuk a radnai havasok karcsú fenyveseit. Az esti összejövetelen a helyi magyar tanítónők és óvónők irányításával lányok és fiúk magyar népviseletben népdalokat, magyar nótákat énekeltek és táncoltak. A gyerekek, bár magyarul nemigen tudnak beszélni, az énekeket hibátlan kiejtéssel eldalolták. Az idősebbek elfogadhatóan társalogtak magyarul, a fiatalabbak már nehezebben, a gyerekek inkább csak értik a magyar szót, de beszélni már nem mernek. Az idősebbek meg is jegyezték, hogy ma és holnap délelőtt még magyarul beszélnek, de később már egyre inkább csak románul. A késő esti órákban népdaloktól hangos étteremben, már mindenki énekelt: a helyiek intonálták a legtöbb dalt, s ezeket a fiatalok is mind ismerték.


Búcsúzásul mindnyájan közösen elénekeltük a Székely és a Magyar Himnuszt.

Jereb Ottó beszámolója


Megjegyzésként szeretnénk hozzáfűzni a beszámolóhoz, hogy a Soproni Erdélyi Kör az óradnai Magyar Ház részére magyar nyelvű könyveket gyűjt: gyerekkönyveket, ifjúsági regényeket, szépirodalmi műveket, amelyeket a Várkerület 19. sz. alatti székházban lehet leadni.

- Tóth Éva -



1998. október 19., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület