CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Vágyak útján

Vágyak útján

Nagy Gábor kiállítása a nagycenki Horváth & Lukács Galériában

Dr Hann Ferenc művészeti író nyitotta meg Nagycenken a Horváth & Lukács Galéria (Nagycenk, Kiscenki út 47.) új kiállítását Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész munkáiból.


Nagy Gábor és Dr Hann Ferenc


A kiállítóterembe lépőt különös és eleven világ fogadja.Az 1949-es születésű művész számára, aki 1973-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, a Bereczky Lóránd által albumához írt bevezető alapján Vaszkó Erzsébet világszemlélete, festői hozáállása volt meghatározó. 1976 óta állít ki önállóan: először a Fiatal Képzőművészek Stúdiója tagjaként.

Amikor az anyag megtekintése utáni rövid beszélgetésben kérdeztük a bevezető szerzője által már említett és neki címzett panteisztikus világszemléletről és annak dramatizált tartalmáról, nem zárkózott el a minősítés elől, csupán a fogalmak történeti kezelésére hívta fel a figyelmet. Arra a kétségtelen vonulatra, mely a reneszánsz művészet óta végighúzódik a művészi megjelenítés történetén, Hann Ferenc szavaival, az ezoterikus és valóság-elemek sajátos keveredésére, mely annyira jellemző művészetére.
A képeken látható motívumokról mondta el, hogy az angyal a szabadságot szimbolizálja, akit-amit az "angyalvadászok" (saját megfogalmazása) és a csapdák vesznek körül különböző megjelenítési formákban (rajzszögek, dobozok, a sötét lyukaknak imponáló befelé járható, de kifelé az utat elzáró varsák). A képeken mégsem a valóság akarva-akaratlan szavakkal csak primitiv módon megfogalmazható leírása látható, hanem a tartalomnak egy mesevilágszerű, "kihegyezett" jellege dominál.
Az alkotó szándéka szerint nem negatív kicsengésű az angyal botladozása a csapdák körül, hanem igenis nyitott az út a szabadság angyala számára.

Amennyire nehéz az esztétikai szépség fogalmának meghatározása, különösen korunk művészetében, annyira nem könnyű megfogalmazni a kiállítás felhívó jellegén túl azokat az igenis létező szépség-momentumokat, melyek egy kifejező rajzrészlet, egy-egy lírikusan megfogalmazott háttér, vagy éppen a képen közvetlenül nem látható, de annak hatására bennünk megszülető gondolat formájában számunkra teljessé és személyünkre átfogalmazottá teszik a képek világát.

Aki megtekinti Nagy Gábor kiállítását, biztosan átéli a figurák, a kiemelt motívumok és kompozíciók között ezt a fajta csodát, mely egy sajátosan éppen panteizmusában antropomorf világ egyéni üzenete.
Sajátos fricskája az ébredő gondolatnak, hogy éppen történetiségében nézve,- ha nem is várható más el ettől a gondolkodásában megcsonkított generációtól-, vajon nem beszűkült tartalmú-e az a világ, ahol a sokkal szélesebb értelemben használt formákat ennyire behatároljuk jelentésükben. Persze az antropomorfizmus evvel a kockázattal jár.
A másik gondolat, ami óhatatlanul előkéredzkedik: vajon hol van az akadály pozitívan árnyalt megjelenítése a minden akadályban csapdát sejtő emberben? Ugye filozófikusan sem gondolhatunk ugyanarra az eredetre egy akadály és egy csapda esetén? Vagy valaki-valami hiányzik a képből?

A "jó minőségű" megfogalmazás kétségtelen határai (melyek tetszik-nem tetszik ezt a kritikát is jellemzik) sok tekintetben teszik tökéletlenné a végeredményt, ha az a valóság egészére, mint megfogalmazandóra irányul. Talán ez is az egyik szép benne, hiszen folytathatjuk. Ha egy kiállítás gondolatébresztő és esztétikai élményt nyújt, már olyan elvárást teljesít, melyre a kiállítások jó része nem képes. Kevesen mernek ekkora célt kitűzni maguk elé. Nagy Gábornak a megvalósítás is sikerült.
A kiállítás megtekinthető ez év október 19-ig, hétfőtől péntekig 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig.


- DI -



1998. október 09., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület