CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A képalkotás igénye területi keresztmetszetben

A képalkotás igénye területi keresztmetszetben

Megyei Őszi Tárlat a Festőteremben

November 13-án, pénteken d.u.4-kor megnyílt a Soproni Festőteremben a Megyei Őszi Tárlat, melyet Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere jelenlétében Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés soproni származású, frissen megválasztott elnöke nyitott meg. A pályázatra benyújtott 200 alkotásból a zsűri válogatta ki a falakon látható képeket és a néhány kisplasztikát, hogy ezt a típusú kiállítást először rendezhesse meg Sopron Megyei Jogú Város.

Egyenletes és jó színvonalú együttest láthat a látogató: nem emelkednek ki belőle túlságosan egyes alkotók és nem "lóg ki belőle" színvonaltalanságával a kiállítók egyike sem.Nagyon jó színvonalú és reprezentatív keresztmetszete a tárlat a Győr-Moson-Sopron megyében folyó hivatásos és öntevékeny képzőművészeti munkának, ahol pl. a realizmus és minimalizmus, vagy a figuratív és nonfiguratív alkotások jól megférnek egymás mellett, együtt teremtve meg a kiállításon belül a jogot a mássághoz, a teljesség idézetének különböző módon való közvetítéséhez..

A nagyszámú kiállító miatt, akiknek jó része örvendetesen fiatal, sajnálattal láttuk, hogy olyan soproni alkotók képeit nem láthatjuk a falakon, akik a bensőségesebb stílusú, de csak kétévente megrendezésre kerülő Soproni Őszi Tárlaton fontos reprezentánsai a soproni művészeti életnek.

A kiállítás megnyitóján került sor a díjak átadására, melynek szétosztásához a szakmai zsűri a nevét adta. Soha nem szerencsés a művészetet csak alkalmi díjakban mérni. Okkal feltételezhetjük, hogy a zsűri is életmű-szerű díjakként ítélte oda a közösségek díjait és nem a kiállítási "produktumok" alapján. Akkor megnyugodhatunk döntéseikben és nem kell ítész módjára keringenünk a teremben, hogy ki miért és ki miért nem.

Szeretettel ajánljuk a soproni és a Sopronba látogató közönség figyelmébe a tárlatot, mely az értékalkotás jegyében joggal tart igényt a művészet-szeretők megkülönböztető figyelmére.
A kiállítás megtekinthetô: november 29-ig, naponta 10-18 óráig.

- DI -



1998. november 14., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület