CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. november 14., szombat 00:00


A képalkotás igénye területi keresztmetszetben

Megyei Őszi Tárlat a Festőteremben

A képalkotás igénye területi keresztmetszetben

Megyei Őszi Tárlat a Festőteremben

November 13-án, pénteken d.u.4-kor megnyílt a Soproni Festőteremben a Megyei Őszi Tárlat, melyet Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere jelenlétében Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés soproni származású, frissen megválasztott elnöke nyitott meg. A pályázatra benyújtott 200 alkotásból a zsűri válogatta ki a falakon látható képeket és a néhány kisplasztikát, hogy ezt a típusú kiállítást először rendezhesse meg Sopron Megyei Jogú Város.

Egyenletes és jó színvonalú együttest láthat a látogató: nem emelkednek ki belőle túlságosan egyes alkotók és nem "lóg ki belőle" színvonaltalanságával a kiállítók egyike sem.Nagyon jó színvonalú és reprezentatív keresztmetszete a tárlat a Győr-Moson-Sopron megyében folyó hivatásos és öntevékeny képzőművészeti munkának, ahol pl. a realizmus és minimalizmus, vagy a figuratív és nonfiguratív alkotások jól megférnek egymás mellett, együtt teremtve meg a kiállításon belül a jogot a mássághoz, a teljesség idézetének különböző módon való közvetítéséhez..

A nagyszámú kiállító miatt, akiknek jó része örvendetesen fiatal, sajnálattal láttuk, hogy olyan soproni alkotók képeit nem láthatjuk a falakon, akik a bensőségesebb stílusú, de csak kétévente megrendezésre kerülő Soproni Őszi Tárlaton fontos reprezentánsai a soproni művészeti életnek.

A kiállítás megnyitóján került sor a díjak átadására, melynek szétosztásához a szakmai zsűri a nevét adta. Soha nem szerencsés a művészetet csak alkalmi díjakban mérni. Okkal feltételezhetjük, hogy a zsűri is életmű-szerű díjakként ítélte oda a közösségek díjait és nem a kiállítási "produktumok" alapján. Akkor megnyugodhatunk döntéseikben és nem kell ítész módjára keringenünk a teremben, hogy ki miért és ki miért nem.

Szeretettel ajánljuk a soproni és a Sopronba látogató közönség figyelmébe a tárlatot, mely az értékalkotás jegyében joggal tart igényt a művészet-szeretők megkülönböztető figyelmére.
A kiállítás megtekinthetô: november 29-ig, naponta 10-18 óráig.

- DI -