CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gomb és kabát

Gomb és kabát

Pluralizmus vagy ...

Egy bizonyos határig - vulgárisan, amíg az a bizonyos edény ki nem borul - hangzatos szlogenek és általános megfogalmazások helyettesíthetik a konkrét véleményt. A problémák ott kezdődnek, amikor a konkrétot az általánosban, a pillanatnyit a folyamat egészében kell elhelyezni. Ez utóbbit, mármint az általános és folyamatos meglétét még a kultúrán belül sem vonták kétségbe elfogadható módon.
A mai kor egyik szlogenje a pluralizmus. Szépen és egyszerűen fogalmazva: "Virágozzék minden virág!". Amikor minden folytatódni látszik, amikor semmi nem kezdődik, amikor majdnem mindent szabad. Egy ismerősöm mondta egyszer a demokráciáról: "az értelmeseknek kánaán, a hülyéknek anarchia."


Tisztelt olvasóim!
Itt ülök a Kánaán kellős közepén és ahelyett, hogy kritikát írnék a pluralizmus gén-manipulált virágáról, azon filozofálok, hogy mennyire és mire szabad a fene-nagy szabadság? Hogy az üres múzeumi termeket mi mindennel töltik meg, jórészt gazdasági kényszerből, hogy mindehhez hogyan kajtatnak fel reklámfelületre bukó forrásokat és milyen agylágyító filozófiát gyártanak (a szegényebbek maguk és a gazdagabbak, a kartellbe tömörültek, fizetett tollnokkal), azt nap mint nap látjuk.


És ez még nem volna baj. Nevetni szabad, csak nem tiszteletlenül.
Csakhogy a látogatókért, a nagyérdemű kegyeiért versengő gárda avval a hatással nem számol - miért számolna, amikor a művészet igenis áru -, amit károsan fejt ki, magyarul, amivel butít. Sokan és sokáig abban reménykedtek, hogy a forintos vagy filléres klasszikusok megteremtik a várva várt áttörést. Értő és értelmesen befogadó emberek fognak sorbaállni a kiállító termek előtt.


Nem így lett, mert a hármas T mindig is létezett, a preferencia soha nem volt önzetlen - ma sem az. Akik némi öngúnnyal Pavlov kutyáján viccelődtünk, az ezerszer ismételt kísérletből nem tanultunk és ma a fogyasztói társadalom reklámjai indítják be vegetatívumunk működését.Tetszik-nem tetszik, a művészet és kultúra kettős hatásrendszere: forma és tartalom igencsak szétválik és ahogyan enyészik a második tag, úgy válik egyre inkább forma és magyarázat kettősévé.


Hogy még tovább bonyolódjék a szociológiai képlet, mindez egy kisvárosban, a Nyugat szomszédságában, erősen meghatározó gazdasági motiváltságban.(Most nem az előnyöket soroltam!) Mint az a bizonyos állatorvosi ló.
Gombhoz a kabát az egyre hidegebb környezetben. Az út szélén állok magam is és - amikor csak bírom - hallgatok.
Lesz-e a királynak új ruhája?


- DI -
Grafika: D.H.E.



1998. november 08., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület