CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Változatlan emberek, változó lapjárás

Változatlan emberek, változó lapjárás

A Keresztény Múzeum "autentikus" gyűjteménye

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit gyűjt:bélyeget, festményt, szalvétát, corpusokat vagy éppen karikatúrát. Nem lehet senki célja, hogy elmismásoljon tényeket vagy éppen meghamisítsa azokat.
Szükségesnek tartottam mindezeket előrebocsátani, mert nem egy vidám kiállítást tekint meg a látogató, amikor a soproni Lábasházba belép, hogy megtekintse a Soproni Múzeum különkiállítását az esztergomi Keresztény Múzeum anyagából. A legújabbként aposztrofált kiállítást nehezen lehet a legkülönbnek nevezni, noha hűen és realisztikusan árnyalt képet fest 1848. eseményeiről Bécsben. Kicsit rejtély előttem, hogy milyen nevelési célzattal nyílt ez a kiállítás 1848 150 éves évfordulóján, különösen azt figyelembevéve, hogy a Soproni Múzeum hány, a magyar 48-at bemutató kiállítással ellensúlyozta ezt?


Ez a szarkasztikus, sajátosan monarchikus és egyben polgári kettős látásmóddal rajzolt kiállítás sok mindent elárul a forradalomról, de kegyetlen, fekete-fehéren is véres és szomorúvá tesz mindannyiunkat. Akik a vértelen forradalomnak nevezett rendszerváltozás embertelen hordalékának vagyunk tanúi, akiknek szomszédságában 150 év elteltével is ugyanazok voltak megtorlók és könnyel szenvedők, joggal tehetjük fel a Madách-i kérdést: 150 év távlatából mit változott az ember?
A kiállítás címe is vérlázító: Változó lapjárás. Hatásvadász cím és nagyon is kettős módon ható élc, még ha az egyik litográfia címét veszi is kölcsön. Ki lesz az odaállított nyugdíjas lámpaoltogatók mellett a fiatalok vezetője, akik ugyanúgy leszűrhetik a "ma nekem, holnap neked" szlogenjét megfelelő vezetés híján a kiállításból, ahogyan szívükbe marhatna a megfelelően tervezett programsorozat kapcsán a felismerés, mennyire ugyanaz és mennyire más egy másik 48?!


A Keresztény Múzeum, mint tulajdonos talán a bibliai parafrázist vagy a kigúnyolt és elűzött szerzetesek lejáratását célzó gúnyrajz miatt kapcsolódik a kiállításhoz, mert szempontot a rajzokon és címeken kívül nem adott.
A kiállítást megnéztem, a benyomásom leírtam. Meg kell értenem azokat, akik vasárnap délelőttjük eltöltésére nem ezt a programot választják, bármennyire "hiteles és korhű" a válogatás és a rendezés. Vajon hogyan tudja ellensúlyozni a panaszoltan üres és elhagyott Soproni Múzeum ezt a project-ízű kiállítást?
Apropó! Ismerek egy kislányt, akinek 600 gyönyörűbbnél gyönyörűb szalvétája van. Kit érdekel ez a gyűjtemény ?

Szöveg -DI-



1998. szeptember 11., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület