CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. szeptember 11., péntek 00:00


Változatlan emberek, változó lapjárás

A Keresztény Múzeum "autentikus" gyűjteménye

Változatlan emberek, változó lapjárás

A Keresztény Múzeum "autentikus" gyűjteménye

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit gyűjt:bélyeget, festményt, szalvétát, corpusokat vagy éppen karikatúrát. Nem lehet senki célja, hogy elmismásoljon tényeket vagy éppen meghamisítsa azokat.
Szükségesnek tartottam mindezeket előrebocsátani, mert nem egy vidám kiállítást tekint meg a látogató, amikor a soproni Lábasházba belép, hogy megtekintse a Soproni Múzeum különkiállítását az esztergomi Keresztény Múzeum anyagából. A legújabbként aposztrofált kiállítást nehezen lehet a legkülönbnek nevezni, noha hűen és realisztikusan árnyalt képet fest 1848. eseményeiről Bécsben. Kicsit rejtély előttem, hogy milyen nevelési célzattal nyílt ez a kiállítás 1848 150 éves évfordulóján, különösen azt figyelembevéve, hogy a Soproni Múzeum hány, a magyar 48-at bemutató kiállítással ellensúlyozta ezt?


Ez a szarkasztikus, sajátosan monarchikus és egyben polgári kettős látásmóddal rajzolt kiállítás sok mindent elárul a forradalomról, de kegyetlen, fekete-fehéren is véres és szomorúvá tesz mindannyiunkat. Akik a vértelen forradalomnak nevezett rendszerváltozás embertelen hordalékának vagyunk tanúi, akiknek szomszédságában 150 év elteltével is ugyanazok voltak megtorlók és könnyel szenvedők, joggal tehetjük fel a Madách-i kérdést: 150 év távlatából mit változott az ember?
A kiállítás címe is vérlázító: Változó lapjárás. Hatásvadász cím és nagyon is kettős módon ható élc, még ha az egyik litográfia címét veszi is kölcsön. Ki lesz az odaállított nyugdíjas lámpaoltogatók mellett a fiatalok vezetője, akik ugyanúgy leszűrhetik a "ma nekem, holnap neked" szlogenjét megfelelő vezetés híján a kiállításból, ahogyan szívükbe marhatna a megfelelően tervezett programsorozat kapcsán a felismerés, mennyire ugyanaz és mennyire más egy másik 48?!


A Keresztény Múzeum, mint tulajdonos talán a bibliai parafrázist vagy a kigúnyolt és elűzött szerzetesek lejáratását célzó gúnyrajz miatt kapcsolódik a kiállításhoz, mert szempontot a rajzokon és címeken kívül nem adott.
A kiállítást megnéztem, a benyomásom leírtam. Meg kell értenem azokat, akik vasárnap délelőttjük eltöltésére nem ezt a programot választják, bármennyire "hiteles és korhű" a válogatás és a rendezés. Vajon hogyan tudja ellensúlyozni a panaszoltan üres és elhagyott Soproni Múzeum ezt a project-ízű kiállítást?
Apropó! Ismerek egy kislányt, akinek 600 gyönyörűbbnél gyönyörűb szalvétája van. Kit érdekel ez a gyűjtemény ?

Szöveg -DI-