CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tornyok és virágok

Tornyok és virágok

Grabner József kiállítása a Toronygalériában

Október 16-án, pénteken 15 órakor zsúfolásig megtelt a Szent György u. 14 sz. alatt a Toronygaléria kiállítóterme. Ismerősei és barátai, -nyugodtan írhatjuk-, szurkolói állták körül Grabner Józsefet és a kiállítást megnyitó Krisch Aladárt, hogy személyesen részesei lehessenek a megnyitás örömének.


Az ismert soproni festő új anyagokkal (diópác, selyemfesték) és új módon (selyemre festett képek) készült műveivel. mutatkozott be a közönségnek.


Talán szokatlan módon, de a megnyitó szövegének dícséretével kell kezdenünk a tudósítást.
Ritka szép pillanata az életnek, amikor a szépművészetek ünnepe egyben a szó ünnepévé is válik. Márpedig Krisch Aladár személyes és szerető szavai, mellyel a rokon művészt és művészetét méltatták, megmutatták a hallgatóságnak, hogy szavakban is lehet festeni, nagyon is mélyen, behatóan, sok oldalról körüljárva a hálás témát,


(Tornyok és virágok), hogy annak történelmi, szépirodalmi, világi és vallási-hittörténeti vonatkozásai is a felszínre kerüljenek. Ez a megnyitó mindezt megtette, mondhatni könnyebb lett sokkal a művész dolga, ő már "csak" a látogatók elé tárta azokat a képeit, amelyekről a megnyitó értelmében el lehet gondolkodni.


Kétségtelenül érződik még ezeken a képeken az új anyaggal való váltakozó sikerű küzdelem, hiszen Grabner Józsefet az akvarell mestereként ismertük meg és tartottuk nyilván. Némi nosztalgia is kiérződik a lehetőségek keresésében, hogy az új technikában a régit mutassa meg, mégis újak ezek a képek és noha főleg az egyszerűbb megoldások meggyőzőek, Sopronnak, a tornyok városa látványának új interpretációi láthatók a falakon, a "természeti csendéletek" társaságában: a környék virágai nyílnak, megkomponálva, szebbnél szebb színekben a festő képein.


Az ismert lokálpatrióta Grabner Józsefnek további sok sikert kívánunk, hogy ilyen fiatalosan, új technikákkal is megküzdve szerethesse képeiben mindannyiunk kedvenc városát, Sopront !

- DI -



1998. október 16., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület