CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. október 16., péntek 00:00


Tornyok és virágok

Grabner József kiállítása a Toronygalériában

Tornyok és virágok

Grabner József kiállítása a Toronygalériában

Október 16-án, pénteken 15 órakor zsúfolásig megtelt a Szent György u. 14 sz. alatt a Toronygaléria kiállítóterme. Ismerősei és barátai, -nyugodtan írhatjuk-, szurkolói állták körül Grabner Józsefet és a kiállítást megnyitó Krisch Aladárt, hogy személyesen részesei lehessenek a megnyitás örömének.


Az ismert soproni festő új anyagokkal (diópác, selyemfesték) és új módon (selyemre festett képek) készült műveivel. mutatkozott be a közönségnek.


Talán szokatlan módon, de a megnyitó szövegének dícséretével kell kezdenünk a tudósítást.
Ritka szép pillanata az életnek, amikor a szépművészetek ünnepe egyben a szó ünnepévé is válik. Márpedig Krisch Aladár személyes és szerető szavai, mellyel a rokon művészt és művészetét méltatták, megmutatták a hallgatóságnak, hogy szavakban is lehet festeni, nagyon is mélyen, behatóan, sok oldalról körüljárva a hálás témát,


(Tornyok és virágok), hogy annak történelmi, szépirodalmi, világi és vallási-hittörténeti vonatkozásai is a felszínre kerüljenek. Ez a megnyitó mindezt megtette, mondhatni könnyebb lett sokkal a művész dolga, ő már "csak" a látogatók elé tárta azokat a képeit, amelyekről a megnyitó értelmében el lehet gondolkodni.


Kétségtelenül érződik még ezeken a képeken az új anyaggal való váltakozó sikerű küzdelem, hiszen Grabner Józsefet az akvarell mestereként ismertük meg és tartottuk nyilván. Némi nosztalgia is kiérződik a lehetőségek keresésében, hogy az új technikában a régit mutassa meg, mégis újak ezek a képek és noha főleg az egyszerűbb megoldások meggyőzőek, Sopronnak, a tornyok városa látványának új interpretációi láthatók a falakon, a "természeti csendéletek" társaságában: a környék virágai nyílnak, megkomponálva, szebbnél szebb színekben a festő képein.


Az ismert lokálpatrióta Grabner Józsefnek további sok sikert kívánunk, hogy ilyen fiatalosan, új technikákkal is megküzdve szerethesse képeiben mindannyiunk kedvenc városát, Sopront !

- DI -