CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az Alma Mater (csak) kaput nyit (?)

Az Alma Mater (csak) kaput nyit (?)

A kréta végén egy ember van!

Az utóbbi időben eltűntek a fokozatok az évszakok között. Alig hordunk átmeneti ruhát. Az ősz szaga minden figyelmeztetés nélkül egy reggel az oszló köd kabátja mögül szemérmetlenül az arcunkba vág.Kinek ne az elmúlás jutna eszébe az aszályos nyár miatt korán töpörödött falevelek láttán?
Melyik diák ne a nyár ragyogását siratná, amikor régi-új iskolájának küszöbén mellbe vágja a mésszagon (ahol volt pénz egyáltalán újra festetni a tantermeket) már egy hónap alatt átütő,le nem tagadható iskolaszag, mely a kréta, a tornatermi izzadtság szaga és a soha-le-nem-húzott WC-k ammóniájának olyan sajátos keveréke, melyet még ma, a mindent elnyomó, a rovarirtók hatékonyságával könnyeztető dezodorok korában sem sikerül kiűzni ezen épületek vastag falai közül.


Csak fokozza a belépő időtlenség-érzetét a változatlan idétlenség-érzet, az a próba-baba érzés, mely gyermekeink és unokáink sajátja, akiken a pedagógia minden gátlás nélkül és folyamatosan kisérletezett és lám idén sem maradtunk újdonság nélkül. Kötelező jelleggel pusztít a NAT, és bár mindenki tudja, hogy a király meztelen, mégsincs, aki felkiáltana...
Magukkal viszik a fiatalok a család kiürült erszényének szagát. Ha a pénznek nincs is szaga (tényleg nincs?), a kiürült erszénynek mindenképpen igen. A hatványozást már az elsősök megtanulják, amikor a szülőknek ilyen árakon és ilyen jövedelmek mellett kell táskát, ruhát, felszerelést, könyveket, tanszereket vásárolni.
Elkezdjük ismét a sokszor mókuskeréknek tűnő hajszát évnyitótól évzáróig és alig van remény, hogy ennek az önmagába visszatérő körforgásnak a során, mint kerge kutya saját farkába, magunk a környezetünk húsába ne harapnánk. Akár tettel, akár csak keserűségünkkel, kilátástalanságunkkal.
Pedig az idő nemcsak múlik, hanem változik is! Minden korok embere felismerte, hogy a Chardin-i spirált megélni (minden körrel magasabbra, többre helyeződni) nemcsak lehet, de szükséges is. Minden év, minden periódus megkezdése nemcsak egy újabb kör megkezdése, de lehetőség az újra-kezdésre a többre-jutásra. A legtökéletesebb pedagógiával ezt a vallások tanítják a liturgikus évben, a periódus tudatosításával, az idő nagyon tudatos felszabdalásával. Nem mellékes persze az sem, amikor tudatosítják mindenkiben, hogy rendelkezésére áll a segítség az újrakezdésre(Veni Sancte) és van kinek személyesen köszönetet mondania a periódus végén (Te Deum).


Diák és tanár kikerülhetetlen kötelessége, hogy tudatosan kezdje az új évet. Az új év új lehetőség, ami csak a még élőknek adati! Az élők privilégiuma! Nemcsak arra, hogy kettesek helyett hármasokat, jó helyett külön dícséretet kapjon, hanem arra is, hogy valamilyen módon jobb, más ember lehessen.
Kedves barátaim! A kréta végén egy ember van! Az írástudó felelőssége ezt kimondani akkor is, ha mindenki más ellene tanúskodik.
Aki csak a nehezen és hangosan nyikorgó kapuszárnyakat látja szeptember elsején, annak nem hoz változást az új tanév. Aki azonban a ház nyitott kapuján nyitott szívvel tud belépni, akit a régi környezetben egy újra és jobban, még jobban kezdő közösség és pedagógus vár nyitott szívvel, annak érdemes még e testet nyomorító időben is felkelni, mert Alma Materra talált és minden lehetséges!
.

Kép és szöveg -DI-



1998. augusztus 29., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület