CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

három óra önfeledt szórakozás

három óra önfeledt szórakozás

A csúnya lány

Láttál már olyan filmet vagy színdarabot, amely után nem akartad elhinni, hogy már vagy 3 órája ülsz és meredten bámulod? Ha igen, akkor tudod, hogy ez a legjobb a színházban.


A csúnya lány című, 3 felvonásos zenés vígjáték a Soproni Petőfi Színházban, Mikó István rendezésében, Keresztes Ildikó es Szatmári György főszereplésével ezt az élményt nyújtja. Igazi nagylélegzetű esti program: a nézők levegő után kapkodnak két kacagtató jelenet között és a váratlan fordulatok okozta meglepődéstől.
"A csúnya lány" nyilvánvalóan végig szervezi, irányítja az eseményeket, de csak a darab végén derül ki, hogy az ő meglepő elszántsága és ebből eredő meghökkentő ötlete az egész történet mozgatórugója: feleségül akar menni a neves ügyvédhez, akit ő szívből szeret, de aki - okulva válóperes ügyeiből - mindig készenlétben tartja kis bőröndjét, hogy megszökhessen még a házasság gondolata elől is. A szép nőknek azonban nem tud ellenállni, (szeretője is van - természetesen - persze egy férjes asszony személyében). Ezért, ismerve magát, nem is hajlandó Évát, a gyönyörű nőt titkárnőjeként alkalmazni. De többé elengedni sem akarja. Hamar nyilvanvalóvá válik, hogy a kapcsolatukat mindketten másképp képzelik el - s ez a feszültség adja meg egészen a darab végéig az alaptónust,- ahányszor csak ők ketten vannak a színpadon.
Illetve mégsem.


Amikor Éva "csúnya lánynak" öltözve az ügyvéd úr titkarnőjeként jelenik meg - akit az ügyvéd tudásáért és főleg csúnyaságáért alkalmaz -, megragadó egyéniségével, belső értékeivel és okosságával megnyeri dr. Kornidesz szívet. De csak a szivét, mert ugye a külső dr Kornidesznél egyelőre sokkal többet számít. A második felvonásban azonban lehull az álarc, és a szeretett csúnya lány Éva szépségével áll a férfi előtt - a megszokott "happy-endes" egymás-karjaiba-omlás viszont meglepően elmarad. Az ügyvéd úr még mindig irtózik a házasságtól.
Át kell még élnie Éva hiányát ahhoz, hogy vállalkozni merjen az "Ádám-, a férj-szerepre".
S ez a darab másik mondanivalója: ha ketten összeillenek és őszinten szeretik egymást, ne féljenek a házasságtól mások rossz példája nyomán - akármilyen közeli is a rossz példa. Az ügyvéd volt szeretőjének a férje pl. így foglalta össze válásának indokát:


- Ez a házasság egy vasúti tévedés volt.........: rossz vonatra szálltam.
Az események olyan hévvel követik egymást a darabban, hogy a nezőt teljesen magukkal ragadjak. Aki beleéli magát a történet minden kis részletébe, kényelmesen helyet foglal a Soproni Színház nézőterén és engedi, hogy magával ragadja az előadás sodró lendülete, azt a jól megrendezett jelenetek biztosan irányítják a különböző életfelfogások összecsapásai között.és gondtalanul élvezheti az egyes jelenetek poénáradatait.
Ízelítőül: Dr. Kornidesz nagy szomorúságában leülteti asztalához a prímást,( Mikó Istvánt):
- Mit parancsolsz, Lajoskám: pálinkat, bort, pezsgőt?
- Pálinkát. .....aztán majd elborozgatunk, amíg hozzák a pezsgőt.


*ESZTER*



1998. október 16., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület