CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. október 16., péntek 00:00


három óra önfeledt szórakozás

A csúnya lány

három óra önfeledt szórakozás

A csúnya lány

Láttál már olyan filmet vagy színdarabot, amely után nem akartad elhinni, hogy már vagy 3 órája ülsz és meredten bámulod? Ha igen, akkor tudod, hogy ez a legjobb a színházban.


A csúnya lány című, 3 felvonásos zenés vígjáték a Soproni Petőfi Színházban, Mikó István rendezésében, Keresztes Ildikó es Szatmári György főszereplésével ezt az élményt nyújtja. Igazi nagylélegzetű esti program: a nézők levegő után kapkodnak két kacagtató jelenet között és a váratlan fordulatok okozta meglepődéstől.
"A csúnya lány" nyilvánvalóan végig szervezi, irányítja az eseményeket, de csak a darab végén derül ki, hogy az ő meglepő elszántsága és ebből eredő meghökkentő ötlete az egész történet mozgatórugója: feleségül akar menni a neves ügyvédhez, akit ő szívből szeret, de aki - okulva válóperes ügyeiből - mindig készenlétben tartja kis bőröndjét, hogy megszökhessen még a házasság gondolata elől is. A szép nőknek azonban nem tud ellenállni, (szeretője is van - természetesen - persze egy férjes asszony személyében). Ezért, ismerve magát, nem is hajlandó Évát, a gyönyörű nőt titkárnőjeként alkalmazni. De többé elengedni sem akarja. Hamar nyilvanvalóvá válik, hogy a kapcsolatukat mindketten másképp képzelik el - s ez a feszültség adja meg egészen a darab végéig az alaptónust,- ahányszor csak ők ketten vannak a színpadon.
Illetve mégsem.


Amikor Éva "csúnya lánynak" öltözve az ügyvéd úr titkarnőjeként jelenik meg - akit az ügyvéd tudásáért és főleg csúnyaságáért alkalmaz -, megragadó egyéniségével, belső értékeivel és okosságával megnyeri dr. Kornidesz szívet. De csak a szivét, mert ugye a külső dr Kornidesznél egyelőre sokkal többet számít. A második felvonásban azonban lehull az álarc, és a szeretett csúnya lány Éva szépségével áll a férfi előtt - a megszokott "happy-endes" egymás-karjaiba-omlás viszont meglepően elmarad. Az ügyvéd úr még mindig irtózik a házasságtól.
Át kell még élnie Éva hiányát ahhoz, hogy vállalkozni merjen az "Ádám-, a férj-szerepre".
S ez a darab másik mondanivalója: ha ketten összeillenek és őszinten szeretik egymást, ne féljenek a házasságtól mások rossz példája nyomán - akármilyen közeli is a rossz példa. Az ügyvéd volt szeretőjének a férje pl. így foglalta össze válásának indokát:


- Ez a házasság egy vasúti tévedés volt.........: rossz vonatra szálltam.
Az események olyan hévvel követik egymást a darabban, hogy a nezőt teljesen magukkal ragadjak. Aki beleéli magát a történet minden kis részletébe, kényelmesen helyet foglal a Soproni Színház nézőterén és engedi, hogy magával ragadja az előadás sodró lendülete, azt a jól megrendezett jelenetek biztosan irányítják a különböző életfelfogások összecsapásai között.és gondtalanul élvezheti az egyes jelenetek poénáradatait.
Ízelítőül: Dr. Kornidesz nagy szomorúságában leülteti asztalához a prímást,( Mikó Istvánt):
- Mit parancsolsz, Lajoskám: pálinkat, bort, pezsgőt?
- Pálinkát. .....aztán majd elborozgatunk, amíg hozzák a pezsgőt.


*ESZTER*