CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hajnali csillag jelre - és önkormányzati segítségre - várnak

Hajnali csillag jelre - és önkormányzati segítségre - várnak

Az SKTT ádventi tárlata és a Soproni Füzetek 12. száma

Bősze Balázs megnyitó ismertetője

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégeink!

Köszöntöm önöket a Soproni Képzőművészeti Társaság Társaság és a Soproni Irodalmi Társaság nevében advent harmadik vasárnapján. Ünnepi délelőttünk témája a képzőművészeti társaság első adventi tárlata és a sokadik, ám még mindig a Kisded jövetelével örömöket ébresztő évkönyv ,a Soproni füzetek legújabb száma, sorrendben a tizenkettedik, olvasóit az 1998-as évszámmal köszöntő.

Az adventi tárlaton végigtekintve örömmel fényesül a szem és emelkedik a lélek. A képekről Sopron derűje sugárzik, a havas Előkapu ünnepváró állóképe, a vizek tükröződése és a fény ébredése a templom előtt topogók, a rorátéra igyekvők önfegyelmes csendje, a Kálváriadomb keresztekkel áldott figyelmeztetése, a medrében billegő, havas oldalú Ikva, a fehér köpenybe öltözött erdő, a jellegzetes, ám ünneplős derűt sugárzó soproni udvarok, az éjszakát színesítő duhaj csavargók, a gázlámpák fénye alatt szorongók, a gyümölcsös, virágos csendéletek, őszi tájak, egymásra hajló szerelmesek - mind az Úrjövet idejét idézik, az ihletett várakozást, amikor a teremtett a Teremtő felé fordul, meg akar embernek születni a Megváltó, hogy művészei álmából hívjon minden embert az örökkévalóságba, ahogyan a Naplemente c. kép sugallja, mert naplemente után a sötétség birodalma vastagodik, majd egy, aztán kettő, három, négy gyertya lángol, advent lelket és elmét világító fényei lobbannak, hirdetve:
"Isten útjai vezethetnek sötétségen át, de mindig világosságba torkollanak." (T. h. Sorg). Feltehenék a kérdést a kérdezők: mitől adventi ez a tárlat? Hát a gesztustól! És attól, hogy a művészeti alkotások a Teremtő transzcendens alkotására világító fények, amihez az embernek megszülető második isteni személy adja az alkalmat.

Az 1978-ban először megjelenő Soproni Füzetek is ezt az isteni célt követi. Megmutatni azt az áldott isteni sebet író lelkén, amivel a Teremtő ívére hangolódva a transzcendenciát súroló röppályára állhat. Felmutatni azt a mondanivalót, ami a végest a végtelenhez, az örökkévalóhoz kapcsolja!
Az idei, adventi, készület ideji Soproni Füzetek - akárcsak 12 elődje - az évkönyv komolyságával, számadást tevő szándékával, szívhez közeli, soproni, - de abban etalont tesz az olvasó elé.
Rovataiban felvállalja a város és környéke kultúr- és művelődéstörténeti eseményeit, a helyi ás innen elszármazott, a városhoz kötődő költők és írók műveinek legszebb darabjait, képzőművészeink kötetet illusztráló, ám a földi véges-örökkévalóságnak felmutatható, könyvtárba iktatható alkotásait. A Soproni Füzetekben egymásba olvadva különböztethetők meg a - Soproni kaleidoszkóp -, a -Versek és novellák-, a város kulturális életéből -, a - tanulmány és helytörténet -, a - Megemlékezés és a Szemle rovat írásai, helyi, a városból elszármazott és a hűség városához egyéni hűséggel kötődő alkotók írásai. Ezeket kötik élvezetesen eggyé a soproni képzőművészek alkotásai, az évkönyv képi anyaga.

Kérem a város vezetőit, becsüljék meg és segítsék az alkotó elme művészeti termékeit! Ezek teszik elviselhetővé, megérthetővé a hétköznapok kálváriáit. A Soproni Füzetek kiadója a nyomdaszámla felét nem tudja kifizetni. Ezt a szép kiadványt szemlélve szívszaggató a jelen. Támogassanak! Tegyenek a közjóért! Szavazatainkkal ezért helyeztük bizalmunkat Önökbe!

A mi várakozásunk gesztusa az adventi tárlat és az idei Soproni Füzetek. Várjuk a segítséget, az együttérző örömöket, az adventi megújulást. A Megváltó történelmi születésének ünnepét, a Kisded szívünkbeni újjászületését és az átlényegülés eljöttét. Erre a felkészülésre szolgál a négy adventi hét. A szeretet-öröm, az alázat, az önreform istene nehézségeinket várja a születés jászola elé. Az ő nevében állítunk karácsonyfát, ő az alkalma ajándékainknak. A kisfiú, aki fafaragó nagyapja betlehemi figuráit nézi, megelevenedni látja a szobrocskákat, akik közül a kisded Jézus magához inti. A kisfiúcska röstelkedik. Jézusom - nem hoztam neked ajándékot! Nem baj mondja a betlehemi kisded - add nekem a legutolsó dolgozatodat! Az elégtelen lett - jajdul fel a kisfiú. Akkor add nekem a pöttyös reggeliző bögrédet! - Az meg eltörött tegnap. Azt mondtam anyukámnak - véletlenül leesett az asztalról. De te, Uram, úgy is tudod, én löktem le, mert már untam és újat szeretnék. Nem baj - felelte a betlehemi gyermek - hozd nekem az elégtelen dolgozatodat és a bögrécske törött cserepeit! A te problémáid lesznek az én ajándékaim - mondta Mária és József fia.

Hölgyeim és Uraim! - Találjunk egymásra, mert az ünnep órája közel. Vigyük, tegyük le egymás elé problémáinkat! Közös akarattal biztosan megoldhatók. Ez is az advent üzenete. - S a költővel szólva - "Rorate coeli" Harmatozzatok, égi magasok! "Hajnali csillag jelre várunk. Betlehemünk felett hófelhő rajok, szelíd csillagok, gonosz, csikorgó fagyok. Adventben nagy várakozásban állunk - Jézus születése közel!"


Mindannyiuknak felelősen átérzett adventet, kegyelmekben gazdag karácsonyt, sikerekben fényesülő, boldog új évet kívánok!



1998. december 16., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület