CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Nemes egyszerűséggel megkomponált alkotások

Nemes egyszerűséggel megkomponált alkotások
Bognár László kiállítása a soproni Erdészeti Múzeumban

"A fa nála újra élni kezd…" címmel nyílt kiállítása Bognár László szobrászművésznek az Erdészeti Múzeum földszinti kiállítótermében.

A többnyire diófából készült szobrok formái lekerekítettek. A domború felületek adta fizikailag zárt kompozíciók alkotóelemeinek - leginkább két alak - nyilvánvalóan harmonikus összefonódása, tartalmi-érzelmi összhangja a formai zártság mellett a kompozíció teljes harmóniáját teremti meg. Mindehhez hozzáadódik a teljes statikai biztonság sugallta stabilitás, amely nélkül, illetve amely hiányának illúziójával is léteznek, némely irányzatok ismeretében szobrok, plasztikák.

A művész teljes mértékben anyagtisztelő. A szobrok letisztult formavilága egyértelmű asszociációkat hordoz. Bognár László ismeri és szereti a fát, érzi, hogy a fa milyen átlényegülésre hivatott. Simára csiszolt felületeiben szobrai egyszerűek, a mozgás harmóniáját, az érzelmi összetartozás bensőségességét, a zenében való feloldódás érzését fogalmazzák meg.

Áttételesen a fát, mint az emberhez egyik legközelebb álló anyagot méltó módon, nemes egyszerűséggel megkomponált alkotásokban használja mindehhez.

Bognár Lászlónak nincs szüksége hangulati elemek bevetésére; egyetlen alkotásában az 1848-1998 címűben jelenik meg a történelmi múlt, csiszolatlan, érdes felületű, repedezett kopjafa darabja, amelynek a jelennel való társítása inkább emlékezésre int, mintsem feszültséget teremt.
Az alkotások többségében a fa meleg fénye, természetes erezete, tenyérbe simuló gömbölyű formáinak felülete egyszerre elegáns és nemes egyszerűsége tesz fölöslegessé minden más eszközt.
Ezért találom úgy, hogy a kiállítás - bizonyára legjobb szándékkal megválasztott - sokat mondó címe is az elérni kívánt cél szempontjából fölöslegesen hosszú, mondhatni szájbarágósra sikeredett. "A fa nála újra élni kezd…", ez így igaz, ám a látottak alapján ennél jóval többet nyújt Bognár László kiállítása, amely július 31-ig tekinthető meg Sopronban, a Templom utca 4. szám alatt.



2000. július 27., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület