CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. július 27., csütörtök 00:00


Nemes egyszerűséggel megkomponált alkotások

Bognár László kiállítása a soproni Erdészeti Múzeumban

Nemes egyszerűséggel megkomponált alkotások
Bognár László kiállítása a soproni Erdészeti Múzeumban

"A fa nála újra élni kezd…" címmel nyílt kiállítása Bognár László szobrászművésznek az Erdészeti Múzeum földszinti kiállítótermében.

A többnyire diófából készült szobrok formái lekerekítettek. A domború felületek adta fizikailag zárt kompozíciók alkotóelemeinek - leginkább két alak - nyilvánvalóan harmonikus összefonódása, tartalmi-érzelmi összhangja a formai zártság mellett a kompozíció teljes harmóniáját teremti meg. Mindehhez hozzáadódik a teljes statikai biztonság sugallta stabilitás, amely nélkül, illetve amely hiányának illúziójával is léteznek, némely irányzatok ismeretében szobrok, plasztikák.

A művész teljes mértékben anyagtisztelő. A szobrok letisztult formavilága egyértelmű asszociációkat hordoz. Bognár László ismeri és szereti a fát, érzi, hogy a fa milyen átlényegülésre hivatott. Simára csiszolt felületeiben szobrai egyszerűek, a mozgás harmóniáját, az érzelmi összetartozás bensőségességét, a zenében való feloldódás érzését fogalmazzák meg.

Áttételesen a fát, mint az emberhez egyik legközelebb álló anyagot méltó módon, nemes egyszerűséggel megkomponált alkotásokban használja mindehhez.

Bognár Lászlónak nincs szüksége hangulati elemek bevetésére; egyetlen alkotásában az 1848-1998 címűben jelenik meg a történelmi múlt, csiszolatlan, érdes felületű, repedezett kopjafa darabja, amelynek a jelennel való társítása inkább emlékezésre int, mintsem feszültséget teremt.
Az alkotások többségében a fa meleg fénye, természetes erezete, tenyérbe simuló gömbölyű formáinak felülete egyszerre elegáns és nemes egyszerűsége tesz fölöslegessé minden más eszközt.
Ezért találom úgy, hogy a kiállítás - bizonyára legjobb szándékkal megválasztott - sokat mondó címe is az elérni kívánt cél szempontjából fölöslegesen hosszú, mondhatni szájbarágósra sikeredett. "A fa nála újra élni kezd…", ez így igaz, ám a látottak alapján ennél jóval többet nyújt Bognár László kiállítása, amely július 31-ig tekinthető meg Sopronban, a Templom utca 4. szám alatt.