CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A hagyományok szerint Zeuxis egy festőtársával versengve, amikor szőlőfürtöket ábrázoló festményével elkészült és azt szemlére kitette, rászálltak a madarak

A hagyományok szerint Zeuxis egy festőtársával versengve, amikor szőlőfürtöket ábrázoló festményével elkészült és azt szemlére kitette, rászálltak a madarak
Major Mária Magdolna és Preiner Zoltán a Plaza Galériában

A hagyományok szerint Zeuxis amikor szőlőfürtöket ábrázoló festményével elkészült és azt szemlére kitette, rászálltak a madarak. Annyira élethűre sikerült a mű. Úgy kétezer évvel ezelőtt idősebb Plinius a természethűség elvének hangsúlyozására mesélte el ezt az esetet, mintegy okulásul és példaképül a megtévesztésig hű ábrázolásra való buzdításként.

Azért egy gyümölcsöstál esetében a gyomornedvek és nyáltermelés elindításának elérését szolgáló anyagszerűség nyilván már akkor sem képezte egyedüli és kizárólagos szempontját egy mű megítélésének.

Műfajilag a csendélet egyébként sem valamely nagyon bonyolult mondanivaló kifejezésére szolgál.

Preiner Zoltán és Major Mária Magdolna csendéleteinek- virágcsendéleteinek esetében ez a megállapítás még inkább igaz.


A felületes szemlélő színek, formák tanulmányozására és a lehető legélethűbb ábrázolására tett többnyire eredményes és szívós - mondhatni konok - munkákkal szembesül. A kevésbé felületes szemlélő pedig - szerencsés esetben - asszociál és végigpörgeti az emlékezetében Chardin jelentéktelen konyhai tárgyakat, evőeszközöket, különféle zöldséget és gyümölcsöt ábrázoló csendéleteit, Monet gyors igyekezettel csendéletbe átírt látványait, hogy az utánuk következőkről már ne is szóljak.

Mindezen műveletek következtében - szintén szerencsés esetben - megbizonyosodik arról, hogy a csendélet valamivel több, mint a festő rendszerező képességének bizonygatása, több. mint ugyanazon tárgyak, gyümölcsök beállítása a kombinációs lehetőségek teljes kimerítésére tett célból.


A csendélet több, mint a fény-árnyék arányokra való rátalálás, több a felületek ábrázolásának jól begyakorolt és bevált technikáinál és fogásainál, esztétikai dogmák következetes betartásánál.

Számomra a kiállítás megtekintése tanulságos és felettébb hasznos volt. Mintegy kitűnő illusztrációként szolgált Bernáth Aurél Korunk festészeti problémái c. művének Az autodidakta festészetről szóló tanulmányához.

Annak, aki nem tudja a polcról rögtön leemelni, ízelítőül egy nagyon rövid idézet:

"…a festő megállt a formálásban ott, ahol az eszményét kifejezve látta; az autodidakta ott áll meg a formálásban, ahol formakincsének végére ér…
Az autodidakták képei így meséskönyvek illusztrációinak nívóján, beszorítottan ácsorognak a látványerővel telített, természetes acélosodott látás művei között. De meg kell hagynunk, nem ők a hibásak, hogy ennyire indokolatlanul a porondra kerültek. Ők ugyanis eredendően szerények. Mondhatnám, saját maguk jobban érzik, milyen hely dukál nekik, mint azok a felfedezők, akik őket a nyilvánosság elé vonszolták..."

S ha a fenti - 1947-ben írt - gondolatokkal bárki vitába szállna, gyorsan megjegyzem, hogy én is. Elsősorban azzal, ami az - egyes - meséskönyvek illusztrációit illeti.

Amúgy meg a kiállítók a meghívó szerint művészek, pontosabban festőművészek.



szöveg és fotó Tóth Éva



2000. november 26., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület