CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Utak-zarándoklatok

Utak-zarándoklatok
Dr. Verő József akadémikus előadása a KÉSZ-ben

Nagysikerű előadás színhelye volt 20-án, szombaton délután a Soproni Orsolyita Kollégium díszterme. A volt bencés diák, a világhírű akadémikus, Dr. Verő József tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportjának szervezésében.

Az apropót - szinte hihetetlen - egy 37 évvel ezelőtti angol nyelvű előadás jelentette, melyet az akkor még jóval fiatalabb, kutatói státuszban működő tudós tartott.

Bizony kétséges, hogy az angol nyelven előadott párizsi tanulmányút-beszámolót érthette-e az előadás helyének, a KISZ-Háznak vezetője, aki annyi más társával együtt ma már másról híres - tekintsük tudatlan érdemszerzésnek ezt a szép emlékű előadást! (Ma már egészen biztosan azt is tudja, mit jelent fonetikailag a God és a Christ szó.)

Jelen sorok írója, a jelenlegi előadás szervezője akkor még gimnazistaként hallgatta az akkor más forrásból be nem szerezhető ismereteket - hála angol tanárnőjének, aki akkor sok hasonló korú társával együtt felhívta a diák figyelmét a témára.

A hála ma sem kevesebb, mert ma már történelmi közegbe helyezve hallhattunk a világegyház sokszínűségéről, az ökumené és a liturgia reformjának kezdetéről. Ha csak erről szólt volna az előadás, az is sokaknak újat, máshonnan nem pótolhatót jelenthetett volna.

Az előadás fő tartalma azonban az az igény, amivel a diákkorból megőrzött hittel kereste Dr. Verő József az alkalmat a Földgolyó egészén a találkozásra, melyek segítségével az utakból zarándokutak, a hit megerősödése és forrása, beavatkozási alkalom lett életében, hogy hűséges maradjon minden szakmai elismerés mellett Ahhoz, Aki mellett elkötelezte magát.

Ezt a tanúságtételt hallhatta a szépszámú hallgatóság, akit a kitűnő humorral is megáldott előadó sok vidám megnyilvánulásra késztetett.

- DI -



2000. május 20., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület