CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. május 20., szombat 00:00


Utak-zarándoklatok

Dr. Verő József akadémikus előadása a KÉSZ-ben

Utak-zarándoklatok
Dr. Verő József akadémikus előadása a KÉSZ-ben

Nagysikerű előadás színhelye volt 20-án, szombaton délután a Soproni Orsolyita Kollégium díszterme. A volt bencés diák, a világhírű akadémikus, Dr. Verő József tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportjának szervezésében.

Az apropót - szinte hihetetlen - egy 37 évvel ezelőtti angol nyelvű előadás jelentette, melyet az akkor még jóval fiatalabb, kutatói státuszban működő tudós tartott.

Bizony kétséges, hogy az angol nyelven előadott párizsi tanulmányút-beszámolót érthette-e az előadás helyének, a KISZ-Háznak vezetője, aki annyi más társával együtt ma már másról híres - tekintsük tudatlan érdemszerzésnek ezt a szép emlékű előadást! (Ma már egészen biztosan azt is tudja, mit jelent fonetikailag a God és a Christ szó.)

Jelen sorok írója, a jelenlegi előadás szervezője akkor még gimnazistaként hallgatta az akkor más forrásból be nem szerezhető ismereteket - hála angol tanárnőjének, aki akkor sok hasonló korú társával együtt felhívta a diák figyelmét a témára.

A hála ma sem kevesebb, mert ma már történelmi közegbe helyezve hallhattunk a világegyház sokszínűségéről, az ökumené és a liturgia reformjának kezdetéről. Ha csak erről szólt volna az előadás, az is sokaknak újat, máshonnan nem pótolhatót jelenthetett volna.

Az előadás fő tartalma azonban az az igény, amivel a diákkorból megőrzött hittel kereste Dr. Verő József az alkalmat a Földgolyó egészén a találkozásra, melyek segítségével az utakból zarándokutak, a hit megerősödése és forrása, beavatkozási alkalom lett életében, hogy hűséges maradjon minden szakmai elismerés mellett Ahhoz, Aki mellett elkötelezte magát.

Ezt a tanúságtételt hallhatta a szépszámú hallgatóság, akit a kitűnő humorral is megáldott előadó sok vidám megnyilvánulásra késztetett.

- DI -