CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szcientológia kontra pszichiátria

Szcientológia kontra pszichiátria

Dt. Veér András előadása Sopronban

Május 3-án a Kálvin Kör vendége volt dr. Veér András pszichiáter az Országos Pszichiátraiai és Neurológiai Intézet főigazgató főorvos, aki a L. Ron Hubbard (1911-1986) által megalapított szcientológia módszereiről és veszélyeiről tartott előadást. A neves pszichiáter 1994 óta áll harcban a szcientológusokkal, s jelenleg is több polgárjogi per folyik közte és a Parlament által is destruktívnak minősített egyház között.
- Mi indította a professzor urat arra, hogy harcba szálljon a szcientológiával?
- A Szcientológia, mint szervezet a 80-as évek végén jutott el Magyarországra. 1992-93-ban már aktívan felléptek a pszichiáterek ellen. Én pedig, mint az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet igazgatója feladatomnak éreztem a pszichiáterek becsületének megvédését. Ez a mozgalom világszerte nagy viharokat kavart, rengeteg per folyik ellenük, mivel sértik az emberi jogokat, próbálják a pszichiátria helyett a szcientológia tanait nevezetesen a Dianetikát elfogadtatni. A pszichológusok és a szakemberek véleménye szerint a dianetika módszerei korszerűtlenek, nem célra vezetőek, s nem helyettesíthetik a pszichiátria gyakorlatait.
- Sokak véleménye, hogy a szcientológia nem is vallás, hanem gazdasági vállalkozás. Mi a véleménye erről a professzor úrnak?
- A hagyományos vallás definíciók alapján a szcientológia nem tekinthető vallásnak, az egyházszervezete sem szokványos. Azért gondolom, hogy az egyházi keret mögé bújva gazdasági célokról van szó, mert a különböző nyelvtanfolyamok, menedzsertanfolyamok, de magának a dianetikának a tisztulási tanfolyamai is komoly összegekbe kerülnek. A tanfolyamokból származó bevétel párosulva az egyházi szerepből származó adó és egyéb kedvezményekkel komoly vagyont biztosít a szcientológusoknak.


Dr Veér András előadás közben


Jellemző, hogy a szcientológusok általában a gazdasági élet szereplőit igyekeznek elérni. Felajánlják, hogy a különböző kérdőíves módszerek által állomány-felmérést végeznek, s ezek után - Hubbard elképzelése alapján - lépésről lépésre beférkőznek a cégek és az emberek életébe. Így kívánják megteremteni, a szcientológia világméretű hatalmát, s ezen belül a magasztosnak tűnő, ám másodlagos tanok terjesztését, mint a megtisztulás, a clear-ré válás, az auditálás, ami azonban csak körítés a gazdasági működéshez.
- Mi az oka annak, hogy Magyarországon ilyen nagy teret kapnak az új vallási mozgalmak?
- Félek, hogy véleményemmel nem válok szimpatikussá a történelmi egyházak képviselőinek, annak ellenére, hogy én is egy történelmi egyház híve vagyok.
Azt hiszem, az elmúlt rendszer kiéheztette a misztikára, a belsőséges kapcsolatteremtésre a fiatalabbakat, s a nem is olyan fiatalokat is. A rendszerváltás után a történelmi egyházak sajnos -véleményem szerint- nem ragadták meg a lehetőséget. Inkább foglalkoztak a politikával, a kárpótlással, önmaguk újjászervezésével, mintsem ennek a lelki igénynek a kielégítésével. Ebbe az ürbe nagyon jól benyomult egy-két kisegyház, szekta, amely ezt nyújtotta a fiatalok számára.
- Mi a megoldás erre a problémára? Állami beavatkozás, vagy valami egyéb.
- Két megoldást látok, az egyik, hogy a történelmi egyházak ifjúsági munkáját kellene jobban átgondolni, így tapasztalataikkal, karizmájukkal felül tudnának kerekedni a szektákon.
A másik, hogy el kell gondolkodni, hogy milyen típusú hittételekkel dolgozó szervezetet ismer el az állam, egyháznak. Mi akik a történelmi egyház tagjai vagyunk, önkényesen végezzük a különböző vallási irányzatok közötti besorolást, de szükség van arra, hogy ezt a parlament törvényes szinten rendezze.

- Merényi Zoltán -



1999. május 12., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület